Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından hükümetin değişiklik yaptığı Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili Baro başkanı Ali Dilber, basın açıklaması yaptı.

 

Adli Kolluk Yönetmeliğinde değişiklik yapan düzenlemenin kamuoyunda tartışılmaya devam ettiğini hatırlatan Dilber, 21-22 Aralık 2013 tarihinde Kocaeli Barosunun ev sahipliğinde yapılan bölge toplantısında; Düzce Barosunun da içinde bulunduğu tüm Baroların imzasının bulunduğu bildiri ile yönetmeliğin mevcut yasalara aykırı olduğu düşüncesi paylaşıldığını belirtti.

 

Dilber, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 

“5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 157. Maddesine göre; kanunun başka hüküm koyduğu haller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.Ceza Muhakemesi kanununun ‘’Adli Kolluk ve görevi’’ başlıklı 164. Maddesinin son fıkrasında ‘’Adli kolluk, adli görevlerin haricindeki hizmetlerde, üstlerinin emrindedir’’ hükmü uyarınca adli görevliyle ilgili olarak kolluğun yalnızca Cumhuriyet Savcılığından emir, talimat alma veya Cumhuriyet Savcısına bilgi verme yükümlülüğü bulunduğundan, yönetmelikteki bu yeni düzenleme yasaya bu açıdan da aykırılık oluşturmaktadır. Bu düzenleme ile ilgili Türkiye Barolar Birliği Yönetmeliğin iptaline ilişkin dava açmış olup, iş bu dava biz hukukçular tarafından takip edilmektedir. Düzce Barosu olarak Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan bu değişikliğin mevcut Anayasamıza, Ceza Muhakemesi Kanununa ve ilgili kanunlara aykırı olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Haber; S.KAŞKIR