Düzce'de yerleşik alana 1 km mesafede tavuk kümesi yapılamayacağı hükmünün yeni işletmeler için uygulanması ve kredi taleplerinin reddedilmesinin gündemde olduğu bugünlerde eski işletmelerin  "ruhsatsız" oluşu yeni tartışmaları beraberinde getirdi.Şimdi hayvansal yatırım yapan herkes, birbirine aynı soruyu soruyor ancak doğru cevabı bulamıyor..

 

1.Ruhsatsız eski tavuk kümeslerinin durumu ne olacak?

2.Kırsal destekten yararlanmak için projeli yatırım talebinde bulunan hayvansal yatırımların sonucu ne olacak? 

           

ESKİ KÜMESLERİN BİR ÇOĞU "RUHSATSIZ"

 

Düzce ilinde bulunan 600'e yakın tavuk kümesinden  ancak yüzde 10'unun ruhsatlı olduğu biliniyor..Zaman zaman halktan gelen şikayetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel Idaresi ve halk arasında tartışma yarattığı gibi hukuka kadar akseden tartışmalarında ardı arkası kesilmiyor..Eski işletmeler "verilen hak geri alınmaz" diyerek haklarını savunuyor ve etlik piliç üretimine devam zediyor..

           

YENİ İŞLETMELER "PLANA TAKILIYOR"

 

Eski hayvansal işletmeler "eski olmanın avantıjıyla" pek de rahat olmamalarana rağmen çalışmalarını sürdürürken, bakanlığın verdiği yüzde 50'lik kredi imkanından yararlanmak isteyen "yeni projeler" Çevre Düzeni Planında 1 km şartının aranması yüzünden hem yüzde 50'lik kredili yatırımdan yararlanamıyor hemde  proje bir anlamda çöpe gidiyor.Eskiler az, yeni işletmeler de biraz tedirgin olarak çalışmalarını sürdürüyor.

 

Her iki durumda Düzce için endişe verici...Eski işletmeler "ruhsat engeli"yle her zaman karşı-karşıya gelmenin "tedirginliği içinde"  gönül rahatsızlığı içinde çalışmaların sürdürüyor.

 

Yeni iş kurmak için devletin verdiği yüzde 50'lik hibeden yararalanmak isteyip te  iş ve istihdam sağlamak isteyen yeni işletmeciler de bir anlamda birçok ilin yararlandığı imkandan yararlanamıyor..

 

Her iki durumda Düzce için endişe verici. Eski işletmeci de yeni işletmeci de tedirgin..Şimdi her tarımsal yatırımcı, hem siyasilerden hem idareden ferahlatıcı açıklama bekliyor. Vatandaş öyle veya böyle konunun çözüme kavuşturulmasını istiyor.Bu tedirgin tavır ve düşüncenin ilin gelişimine bir set çektiğini hatırlatan vatandaşlar "çare ve çözüm" bekliyor.

HABER; E.TAYHAN