Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Ürgüp’te düzenlenen 1. Uluslararası Bilimsel ve Mesleki Çalışmalar Kongresi’ne katılarak “Eski Düzce Evinin Günümüzde Yeniden Değerlendirilmesi” ve “Konuralp’in Tarihi Evlerinin Günümüzde Yeniden Değerlendirilmesi” başlıklı bildirileri katılımcılarla paylaştı.

Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Bideci rehberliğinde Mimarlık Bölümü öğrencileri Şahranur Kapoğlu, Tansu Güç, Melike Taşkaya, Elif Şeyma Üzel, Halime Ünlütürk, Muhammed Nur Tokdemir ve Emre Genç’in katılım gösterdiği sempozyumda Düzce Üniversitesi öğrencilerinin lisans dersi kapsamında yaptıkları çalışmaları, sempozyum katılımcıları tarafından büyük beğeni aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi öğrencileri; zamana meydan okuyarak günümüze kadar ulaşan tarihi Düzce evlerinin korunması gereken yapılar arasında olması gerektiğini vurgulayarak, Düzce ve Konuralp tarihi evlerinin dış etkenler ve yangınlar yüzünden giderek azalmakta olduğunu dile getirdi. Bütün bu olumsuzluklara, hızlı kentleşmenin getirdiği sorunlar da eklenince Düzce’nin kültürel tarihini yansıtan tarihi evlerin yok olma aşamasına geldiğini belirterek, Düzce’de bulunan ve uyum içerisinde yaşamlarını sürdüren Gürcü, Laz ve Abhaz etnik kökenli kültürleri yansıtan bu evlerin korunması gerektiğini ifade etti.

Haber: C. ÜSTÜNER