Düzce Belediye Meclisi 2014 dönemi Haziran Ayı Toplantısı 1. Birleşimi dün akşam Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in Hırvatistan’da olması nedeniyle Başkan Vekili Selahattin Sert başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısında 20 gündem maddesi yer aldı. Gündemin ilk maddesi mahalle olarak Düzce’ye bağlanan Konuralp’in su ücret tarifesi görüşüldü. Konuralp halkının Düzce merkez için geçerli olan mevcut tarifeden ödeme yapması kararlaştırıldı.


Düzce Belediyesi’ne ait İNTAŞ ve YEYPAŞ şirketlerinin sermaye arttırımı da belirlendi. Mevcut sermayesi 812 bin TL olan İNTAŞ’a 1 milyon TL daha eklenerek yeni sermayesi 1 milyon 812 TL, sermayesi 350 bin TL olan YEYPAŞ’a 1 milyon daha eklenerek 1 milyon 350 bin TL olması kararlaştırıldı.


Okunan raporda İNTAŞ’ta sermaye arttırımına gerekçe olarak borçlarını ödeme güçlüğü içine düşmesi, YEYPAŞ da ise 158 nolu kooperatife ait 29 aracın kiralanmasından dolayı 3 ay boyunca zarar etmesi gösterildi.


El kaldırıp indirmekten başka yetkimiz yok


Meclis üyelerinin üzerinde en çok konuştuğu maddelerden biri de erguvan renkli özel halk otobüslerinin geri alımına ilişkin oldu. Muhalefet cephesinden ilk tepki, MHP’li Ercan Katırcıoğlu’ndan geldi. Katırcıoğlu öncelikle sermaye arttırımına değindi ve “Yetki veriyoruz ama denetleme şansımız yok. Çok çelişkili bir tablo. Meclisin burada el kaldırıp indirmekten başka bir yetkisi olmadığını düşünüyorum.” eleştirisinde bulundu. Katırcıoğlu’na cevap ise Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney’den geldi…

 

 

Şirketler denetleniyor

 

Güney, “Her iki şirket geçmişte çok başarılı olmuş. Tabii bazı sıkıntılar yaşanmış. 158 nolu kooperatifin araçları alınmış ve YEYPAŞ üzerinde işletiyor. Araç sahipleri ödeme güçlüğü içine düştükleri için belediyeye devir etme talebinde bulundu. Şuanda bir geçiş dönemi yaşanıyor. Hiçbir şeyin bir yerden kaçırılması mümkün değil. Bütün şirketler denetleniyor. Birinin sermayesi 350 diğerinin 812 TL. Hedefimiz hemen para koymak değil. Ancak güçlenmesi gerekiyor.Bir bankaya gittiğimizde 350 TL’lik bir sermaye var bir de 1350 TL’lik var. En kısa zamanda bununla ilgili bilgiler verilecek. Basiretli bir şirket sahibi gibi o şirketler yönetiliyor, yönetilmeye de devam edecek.” dedi.

 

 

Anonim şirket olduğu için zarara uğraması halinde ödenmemiş sermayenin belediyeyi sıkıntıya sokacağını savunan meclis üyelerinin yanı sıra bu yükün belediyenin üstüne almaması gerektiğini savunanlar oldu.

 

 

Kambur olarak devam mı edecek?

 

MHP’li Üye Ercan Katırcıoğlu “İhale zamanı ceketi ile gelerek cebinde hiçbir sermayesi olmayanların cebinden kredi aldırılarak otobüs sahibi yapıldığını ve aylık 30 bin TL gelir beklerken 19 bin TL sağlanarak zarar ettiklerini söylediler. Önce YEYPAŞ’a ihale ediliyor. Başkanın ifadesi ile zarar etmiş. Şimdi YEYPAŞ’tan Düzce Belediyesi'nin üzerine yük bindirilecek. Geçmişte yapılan hatalar Düzce Belediyesi'nin... Dolayısıyla Düzce’nin sırtından mı çıkacak? Sorumlusu var mı? Yoksa kambur olarak devam edecek mi?” diye sordu. 

 

 

Cenazeyi kaldırmak lazım

 

Selahattin Sert ve Ali Güney, ulaşımın sorunun çözümü için bazı tedbirler alınması gerektiğini ve tek çözüm yolunun bu olduğunu savundu. Sert, “Cenaze var, kaldırmak lazım… Bu hizmet yürümeli..” dedi.


Belediyenin hiçbir şekilde zarara uğratılmasının söz konusu olmadığının altı çizildi, ardından yapılan oylamada karar oy çokluğu ile meclisten geçti.


Sorulan soru üzerine serbest kart kullanımı hakkında da bilgi verildi. 65 yaş yasası öncesi yüzde 6,5 olan kullanımın yasasının kabulü ile yüzde 13,5’a yükseldiği bildirildi. Genel olarak serbest kart kullanımın 7 bine dayandığı da belirtildi.


Selahattin Sert başkanlığında gerçekleşen toplantıdan Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen asfalt çalışmaları için İller Bankası’ndan kredi talebi kararı çıktı.


Ardından, imarla ilgili Satış Komisyonu için bir asil ve bir yedek olmak üzere iki üye seçildi. Komisyonun asil üyesi Elif Üstün olurken, yedek üye ise Elif Sezer Cebar oldu.


Müdürlükler masaya yatırıldı


Daha sonra Düzce Belediyesi bünyesindeki müdürlüklerle ilgili değişiklikler masaya yatırıldı. Toplantıda, AB Proje Ofisiyle Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün Özel Kalem Müdürlüğü’ne devredilmesine karar verilirken, Etüt Proje de Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlandı.


Ayrıca toplantıda, Teftiş Kurulu Müdürlüğü’nün kaldırılmasına, Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün kurulmasına da karar verildi.

 

 

Haber;S.Kaşkır