Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Hakan Çetin, hükümeti, üreticinin içinde bulunduğu zor koşulları göz önüne alarak, prim desteklerini yeniden belirlemeye çağırdı.

Üretimde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak basın açıklaması yapan Çetin, yıllar itibariyle gerek doğrudan gelir desteği gerekse prim desteklerinde yaşanan düşüşe dikkat çekti.

Açıklamasında 2007 yılı itibariyle verilen ürün prim desteklerine de değinene Çetin, 2006 yılı ile karşılaştırıldığında pamuk, ayçiçeği, soya, kanola ve aspirde rakamın değişmediğine, dane mısırda ise fiyatın kilogram başına 2006’da 6,7 Ykr iken 2007’de 2 Ykr’ye düşürüldüğünü dile getirdi.

 Mısır üreticisinin süründüğünü ifade eden Çetin, ‘Dane mısıra ilişkin fark ödemesinin 2 kuruşa indirilmesinin sonuçlarını tahmin etmek zor değildir. Üstelik öngörülen 2 kuruşluk desteği almak için üretici fatura ve tahsilat makbuzu kesmekte, yüzde 2 stopaj, yüzde 1 KDV ödemektedir. Bu durumda destek, gerçekte 1 kuruşun da altına düşmektedir’ dedi. Arz eksikliğinin ABD ve Arjantin’den gelen, genetiği değiştirilmiş mısır ithalatı ile kapatılacağını da sözlerine ekleyen Çetin, hükümeti bu yanlış uygulamadan vazgeçerek, prim desteklerini yeniden belirlemeye davet etti.