Bugün Akçakoca’ya gidelim. Biliyorsunuz her ayın ilk haftasında belediye meclis toplantıları yapılır. Akçakoca Belediyesi de bir toplantı yaptı. Gündem maddelerinden biri kredi talebiydi. Kredi aquapark tesisi inşa etmek içindi. Bu talep, daha önce yapılan görüşmelerde AK Partili meclis üyeler tarafından reddedilecek. İki tane sebebi var. Birincisi belediye maaşlarını ödeyecek halde değil. İkincisi yatırımlar makul değil. Bu kabul edilebilir bir gerekçe. Evet, belediye maaşlarını ödeyemeyecek halde. 2-3 aydan beri kısmi ödemeler yapıyor. Bir eleştiri daha var: ‘Belediye işçisinin maaşlarını ödeyemediği yerde heykellere para harcıyor. Ona da geleceğiz.

Bu belediye maaşları niye ödeyemez? Biraz araştırdık. Biliyorsunuz Değirmenağzı bölgesinde bir 15 Temmuz Parkı yapıldı. Hani 2 sene önce sel sularının altında kalan yerde.  14 Temmuz 2016’da 9 milyon 383 bin liraya. O zaman dolar kuru 2.90 TL. Aynı şekilde buraya 3 sene sonra ek bir ihale yapılıyor. Bunun değeri de 3.5 milyon. Dolar 5.70 TL. Bunun bugünkü ekonomik karşılığı 60 milyon TL civarında.

Gelelim Akçakoca Merkez Camii’nin etrafı düzenlendi. Güzel bir alan oldu. Ne alakaysa oraya palmiye ağaçları getirdik. Bunun ihale karşılığı 11 Kasım 2016’da 4 milyon 181 bin TL. Dolar 3.25 TL. Bugünkü ekonomik şartlarda da 22 milyon TL’ye yakın bir bedel tutuyor. Yine orada bir ışıklandırmalar var ki bir direk 184 bin TL. Akçakoca Belediyesi’nde AK Partili Cüneyt Yemenici döneminde. 3 tane direk yapılıyor. Bunun bugünkü karşılığı da 2 milyon 650 bin TL. Bu krediler de 3 yıl sonra ödemek şartıyla çekilmiş. Yani ‘Biz çekelim de seçimi kaybedersek kazanan başkan ödesin. Kazanırsak da biz zaten öderiz.’ Bunun arkasında 90 milyon TL’lik da Nazmi Çiloğlu döneminde Sarıyayla Barajı’nın borcu var. Bu da ödenmeye başladı.

Hadiselere bu boyutuyla baktığımız zaman geldiğimiz nokta şu. Akçakoca’ya belediyenin kendisi işletmesi olacağı veya yap-işlet-devret olarak hayata geçirilecek olan aquapark projesine niye itiraz ederler? Bir: Eski belediye başkanı Cüneyt Yemenici bu işin neresinde? Duyduğumuza göre tam merkezinde. İki: İlçe başkanı bu işin neresinde? Onu bilmiyoruz. Cumhur İttifakı diye bir ittifak var. Bu ittifak bazı konularda ortak karar almalı. MHP’li üyelerin çoğunluğu yetiyor mu, yetiyor. Orada sıkıntı yok. Ama burada bir anlam var. Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ı şu ekranlarda çok eleştirdiğimiz yönleri var. Ama burada hadise şundan ibaret. Üreten belediye, kazanan belediye.

Ben size bir örnek vereyim. Akçakoca’nın Esentepe bölgesinde bir Abant Kahvecisi vardı. Öyle rutin, çok büyük hasılatı olmayan sıradan bir yerdi. Bugün Akçakoca Kahvecisi olarak değiştirildi. Belediye çalıştırılıyor. Şu anda Akçakoca’da en çok kazanılan ve en çok müşterisi olan yer olma özelliğine sahip. Belki oradan belediye birçok derdini çözümleyebiliyor.

Bugün Pusula Katamaran dediğiniz zaman, alındığı tarihte 3 milyon 150 bin TL. Sadece çalışmasından dolayı 958 bin lira gibi bir kar bırakıyor belediyeye. 3 milyona alınmış, 12 milyona satışa çıkmış durumda. Görüşmeler ciddi şekilde devam ediyor. Bunlar değer katmış.

Burada doğru şu. Nazmi Çiloğlu döneminden kalan barajın taksitinden bahsetmiyorum. Eyy, Cüneyt yemenici 90 milyon civarında bir kredi kullanılmış. 15 Temmuz Parkı Akçakoca’ya ne kattı? Hadi cami ibadethane, etrafındaki çalışmalar bir güzellik katıldı. Tabiri caizse o paraya bir cami daha yapılırdı dedikodularını biliyorum ben. Bugün 21 milyona bir cami yapılır.

‘Belediye meclis üyelerini ben seçtim, sizi ben koydum.’ Bu işe niye engel? Batı Karadeniz bölgesinde olmayan bir aquaparktan bahsediliyor. Burada bir seçim kazanma kaybetme derdi, siyasi hesap mı var? Lütfen ya. Belediye meclis üyeleri idare ve irade noktasında mutlaka birileriyle istişare ederler. Ama Akçakoca’ya hakikaten kazandırılacak en büyük yatırımlardan biri. Adı küçük işlevi büyük. Bugün aquaparklı otellere gitmeyen insanlar güneye bir yere gittiklerinde kişi başı günde en rahmani 200 TL harcıyor. Anne, baba, çocuk günlük 600 TL. Burası Akçakoca Belediyesi’ne müthiş paralar kazandıracak bir proje. 90 milyona evet deyip, 20 milyona kaos çıkarmanın anlamı yok ki.

Burada ilçe başkanına da, il başkanına da, belediye meclis üyelerine de çok büyük görev düşüyor. Hangi partiden olursa olsun. Ben Okan Yanmazı ve yapılan uygulamaları en çok eleştiren bir gazeteci olarak burada çok doğru ve yiğitçe bir yatırıma engel olunmasının mantığını anlamıyorum. Anlayanlar anlamayanlara anlatsın. Bu yatırımın arkasında Cumhur İttifakı’nın milletvekilleri ve il başkanının bu kazandırılması için çaba sarf ederken il başkanını dinlemeyen, eski belediye başkanıyla istişare eden meclis üyelerine de ben bu riyaset ve siyasetten en anladıklarını öğrenmek istiyorum. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar.

Dün bir bilgi geldi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Akçakoca Belediye Başkanı, Türk kadınının asaletini anlatmak adına Tomris Hatun heykelini buraya getirmiş. Kaç para diye sorduk 150 bin TL dedi. Ama asaletin ve kadına verilen değerin anlatılması adına da bir adım var. İnsanlar bu heykellerden etkileniyor.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN