Rivayete göre yaklaşık 700 yıl önce Anadolu’ya gelen Ahmet Yesevi’nin müritleri yurdun dört bir yanına yerleşti. Rivayetlere göre, Tokad-i Hayrettin Bolu Elmalı Köyü’nde, ayakkabıcılık yaptığı söylenen Eksici Baba Akçakoca’nın Göktepe Köyü’nün Cumayanı piknik ve mesire alanında, çobanlık yapan Kaplandede ise Akçakoca’nın Kurukavak Köyü’nün Kaplandede tepesinde türbeleri bulunuyor.

Yöre insanları tarafından bu türbelerin olduğu yerlerde her yıl Kuran-ı Kerim okutulup, türbeler ziyaret edilerek dualar ediliyor.

Kurukavak Köyü sınırları içindeki Kaplandede Türbesi de 1180 metre rakımlı bir tepede bulunmaktadır. Bu tepe kuraklık yıllarında yöre insanının yağmur duasına çıktıkları bir tepe olmakla biliniyor.

Bu alan 11 sene önce 2010 yılının ocak ayında paranormal bir olayla gündeme geldi.

İddiaya göre, 4 arkadaş Kaplandede tepesine giderek, piknik yaptı.  Havanın kararması ile birlikte alandan ayrılmaya niyet ettiklerinde aralarında İstanbullu olan kişi hatıra fotoğrafı çekmek istedi.

Bunun üzerine 3 arkadaş, orman işletmesinin yangın kulesi ile Kaplandede türbesi arasında poz verdi. Çekilen fotoğrafa bakıldığında 3 arkadaş dehşete düştü.

Fotoğraflarda arkadaşların arkasında ak sakallı, elinde çoban sopası bulunan yaşlı bir adam olduğu görüldü. O dönemde tartışmalara neden olan fotoğraftaki kişinin Kaplandede’nin manevi şahsiyeti olduğu iddia edildi.  Aradan geçen zamanda olayın ardındaki sır perdesi bir türlü aralanamadı.