Akçakoca’da uzun yıllardır atıl durumda olup kullanılmayan köy okulları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın "Köy Yaşam Merkezleri" projesi kapsamında onarılarak ihtiyaçlar kapsamında yine eğitim alanında değerlendiriliyor.

Anaokul, ilkokul, kurs merkezleri, kütüphane, doğa bilim ve tasarım gibi farklı alanlarda hizmet vermesi hedefiyle atölyeler ve gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülen köy okulları kapılarını öğrencilere ve halka açıyor.

Bu doğrultuda ilk etapta Akçakoca’da "Davutağa, Yenice, Esmahanım, Göktepe ve Fakıllı" olmak üzere 5 köy okulu, Köy Yaşam Merkezi’ne dönüştürülerek faaliyete başladı.

Esmahanım ve Göktepe köy yaşam merkezlerinde mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik eğitim, sosyal, sportif ve müzik alanlarına yönelik kurslar ve etkinlikler yapılmaya başlandı.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen "Köy Yaşam Merkezleri" Projesi ile, kullanılmayan köy okulu binaları, doğa, bilim ve tasarım atölyeleri ile gençlik kampları gibi alanlara dönüştürülüyor.