Milattan önce 6. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ilk Türk kadın hükümdar olan Tomris Hatun’un heykeli Hacıyusuflar Mahallesi Değirmenağzı Kavşağı’na yerleştirildi. At üzerinde bir kadın motifine sahip heykel, Akçakocalı vatandaşların beğenisini topladı.

Heykeldeki kadın figürünün Saka Hanlığı Melikesi Tomris Hatun olduğu, heykelin üzerine monte edildiği kaideye nakşedildi.

Bilindiği gibi, Belediye Başkanı Okan Yanmaz seçildikten hemen sonra Akçakoca Cumhuriyet Meydanı’na Atatürk heykeli diktirmişti.

Vatandaşlardan gelen talepleri de dikkate alan Yanmaz, Merkez Camii karşısındaki sahil bandına 16 Türk devletini simgeleyen bayraklar ve 16 devlet büyüğünün heykellerini yaptırmıştı.

Bu heykellerden sonra Çuhallı Çarşısı düzenleme çalışmaları esnasında kavşağı değerlendirmek isteyen Yanmaz, vatandaşların talepleri doğrultusunda at üzerinde Alp Arslan heykelini de yaptırarak o kavşağa diktirmişti.

Heykelin maliyeti 150 bin TL

Belediyenin son heykel çalışması da Akçakoca’nın Karasu yönüne çıkışından önceki son kavşağı olan Değirmenağzı bölgesinde oldu.

Meydana at üzerinde kadın figürlü heykel diktiren belediye, kaideye nakşettirdiği yazıyla da heykelin Türk kadınını simgeleyen isimlerden biri olan Saka Hanlığı melikesi Tomris Hatun olduğu notunu düşürdü. Heykelin maliyetinin ise 150 bin TL olduğu öğrenildi.

Tomris Hatun kimdir?

Milattan önce 600 yılında yaşadığı varsayılan Tomris Hatun, tarihe adını altın harflerle yazdıran dünyanın ilk kadın hükümdar olarak kabul ediliyor. Sakalar'ın büyük hükümdarı Alp Er Tunga'nın torunu olan Tomris Hatun, eşinin vefatı üzerine Sakalar'ın idaresini eline aldı. Tomris, günümüz Türkçesinde “Demir” anlamına geliyor.