Akçakoca’nın sahil şeridinde en gözde bölgelerden biri olan Çınar Caddesi üzerinde yapımına başlanan kafe inşaatı, ‘İmar kanunu kişilere göre mi değişiyor?’ sorusunu sorgulamaya açtı. Bu tartışmalı inşaatı gündeme taşıyan ise Akçakocalı Gazeteci Özhan Kızıltan oldu.

‘Kanuna değil şahıslara göre muamele!’

Fikret Albayrak’ın başkanlık koltuğunda oturduğu 2013 yılında arazinin eski sahiplerinin Çınar Caddesi’nin denize bakan tarafındaki bu arazi üzerine kafe yaptığını ancak bu yapının ‘İmar planında burası yeşil alan, yapılaşma kanuna aykırı’ denilerek belediye tarafından yıkıldığını açıklayan Kızıltan, el değiştiren arazide yine kafeterya yükselmesini ‘Kanuna değil şahıslara göre muamele!’ olarak yorumladı. 8 yılda değişmeyen imar kanununun arazi sahipleri değişince usulsüz şekilde kişiye özel uygulandığını ileri süren Kızıltan, hedef tahtasına belediye yönetimi ve bazı odakları yerleştirdi.

“Akçakoca değil çıkarlar gözetiliyor”

İnşaatla ilgili bilgilerin yer aldığı şantiye tabelasına bile gerek duyulmayan yapının önünde Okan Yanmaz yönetiminin aldığı kararı eleştiren Kızıltan, Akçakoca’daki bazı kesimlerin kenti kendi çıkarları doğrultusunda yönetmeye kalktığını iddia etti. Kızıltan konuşmasında şunları söyledi:

“Kanun değişmedi, insanlar değişti”

“Şu gördüğünüz yapı tamamen imara, yasalara aykırıdır. Bakın buranın eski sahipleri 8 yıl önce buraya küçük bir kafe açmıştı ve beton da dökmemişti. Görüyorsunuz değil mi betonu? Böyle beton da dökmemişti, salaş bir kafe açmıştı. Akçakoca Belediyesi, o kafeyi yıktı. Daha sonra aynı sahipleri 10m2’lik bir büfe koymak istediler buraya, izin verilmedi; Fikret Albayrak döneminde. Daha sonra yine onların akrabaları yine kendi yerlerine küçük bir masa koyup, bir stand üzerinde incik boncuk satmak istediler ama ona da izin verilmedi. Görüyorsunuz değil mi? Kanun değişti mi değişmedi… Aynı kanunlar şu anda buraya korsan bir şekilde, ruhsatsız bir şekilde bina yapılmasına ve 200m2 civarı beton dökülmesine nasıl izin veriyor? Ben bunu soruyorum! Burada birisi yalan söylüyor. Ya Fikret Albayrak zamanında yalan söylüyordu ya da şu anki belediye yönetimi yalan söylüyor. Eğer burası kanunlara aykırıysa buraya izin vermeyin ama aykırı değil herhalde ki, belediye buraya izin vermiş. Nasıl veriyor o zaman? Kanun mu değişti? Hayır kanun değişmedi sadece insanlar değişti.

“Akçakoca’da 100 kişilik bir grup var, her istediğini yaptırıyor”

Biz Akçakoca’da kanunların egemen olmasını istiyoruz, kişilerin değil! Bugün Akçakoca’da 100 kişilik bir grup var. Bunlar her istediğini yaptırıyorlar her dönemde. Görüyorsunuz şu anda bakın, şu anda bura yapıldıktan sonra günübirlik ruhsat alınacakmış güya! Bu kadar beton günübirlik alana atılır mı? Bak o da yetmemiş buraya çıkma yapmışlar, ahşap çıkma yapmışlar… Gözünüzü Allah doyursun ya! Siz nasıl bir doymazlık içerisindesiniz ya. Nasıl bir doymaz insanlarsınız… Beton yetmemiş daha da çıkmışlar. Daha gidin, denize de gidin. Öbür tarafa da geçin. Geçin! Ukrayna’ya kadar yolunuz var.”

“İzin verilmedi, yol verildi”

Akçakoca Belediyesi eski Başkanı Fikret Albayrak döneminde aynı bölgede yapılaşmaya izin verilmediği ancak Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz’ın bölgedeki yapılaşmaya izin değil, yol verdiğini söyleyen Kızıltan şunları söyledi:

“Aslında izin verilmedi, yol verildi. Bakın izin verilse burada bir tabela olur. Ruhsat numarası olur, inşaat izni olur. Öyle bir şey yok, verilmesi de mümkün değil. Burası güya günübirlik diye yapılıyor, yanları açma kapalı diye yapılıyor, 8 sene önce buraya 10 m2’lik bir yere bile izin verilmedi. Bırakın onu, incik boncuk tezgâhı koyulmaya bile izin verilmedi. Görüyorsunuz buraya 200m2 demir döşenmek suretiyle beton atılmıştır ve burası yeşil alandır. Park rekreasyon alanıdır, kıyı kenar çizgisidir. Buraya özel mülkiyet hiçbir şekilde bir yapı yapamaz. Belediye yapabilir, kamu yapabilir o da 50m2’yi geçmeyecek şekilde. Görüyorsunuz burası hemen hemen 200m2’ye yakın bir yer.

Yani bakın belediye dahi yapsa buraya 50m2’yi geçemiyor ki özel sektörün ya da şahsın yapması kesinlikle yasak. Bu nasıl oluyor, bu nasıl bir kanun, 8 sene önce buraya izin verilmeyen bir yerde hiçbir kanun değişmediği halde buraya birileri yol veriyor, izin değil yol veriyorlar. Yapılsın diyorlar, ne yapasına bilmiyorum ancak eski sahipleri şu anda belediye yönetimine dava açmaya hazırlanıyor. Fikret Albayrak ve encümen üyelerine buradan bir zimmet çıkacak. Eğer buranın bir hakkı varsa o haklar gasp edilmiştir ancak buraya hakkı yoksa hiç kimsenin şu anda bütün Akçakoca’nın hakları gasp edilmiştir. “

“’Bilgilendirme tabelası neden yok?’ sorusuna cevap veremediler”

Yapımı süren inşaat ile ilgili herhangi bir bilgilendirme tabelasının olmadığı ve Akçakoca Belediyesi’nin de sorulan sorulara cevap veremediğini iddia eden Kızıltan, “CHP İlçe Başkanı sordu, cevap veremediler. Buranın ruhsatı yok, verilmesi de imkansız, inşaat ruhsatı yok. İnşaat bittiğinde ben yaptım oldu olacak. Ne olacak Türkiye’de de böyle ama Akçakoca’da daha fazla böyle, ben yaptım oldu.” İfadelerine yer verdi.

“Allah Akçakoca’yı kurtarsın”

Çınar Caddesi üzerinde yapılan inşaatın dünyaca ünlü restorant zincirleri olan bir firmanın mağazalarından biri olacağı yönünde ifadelerin Akçakoca’da konuşulduğunu ifade eden Kızıltan, “Bir restoran zincirinin buraya geleceğinden söz ediliyor bence o bir balon! Göreceğiz, burada iskan alınmamış bir yerde ruhsatsız yapılmış bir gecekonduya eğer o Amerikan restoran zinciri açıyorsa vay haline yani o restoranın. Artık bizi bu yönetim kurtaramıyor, Allah kurtarsın Akçakoca’yı.” ifadelerini kullandı.