Geçtiğimiz günlerde SEPAŞ A.Ş Genel Müdürlüğü üst yönetimi tarafından Akçakoca Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaretin ardından Belediye Başkanı Okan Yanmaz'ın, elektrik sarfiyatı, enerji tasarrufu ve arıza-bakım ile ilgili verdiği talimat üzerine Elektrik İşleri Birim Amiri Melih Bayrak'ın başlattığı teknik incelemelerde 2000'li yıllardan bu yana hizmet veren atık su arıtma tesisleri ve terfi merkezlerinin "Sanayi" tarifesi olarak faturalandırılması gerekirken yüzde 20 daha pahalı olan "Ticarethane" tarifesi üzerinden faturalandırıldığı tespit edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan elektrik birimi amiri Melih Bayrak; "Yapılan bu hatanın düzeltilmesi için Hesap İşleri Müdürlüğümüz personeli Faruk Çakmak ile hızla harekete geçerek geriye dönük olan ve günümüze kadar gelen faturaların iptal edilerek sanayii tarifesi üzerinden değerlendirilmesi için SEPAŞ'a başvurduk.

Akçakoca Belediyesi'nin tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 50'sinin bu tesis ve terfi merkezlerinden kaynaklandığını göz önüne aldığımızda bu tarife hatasının belediyemize aylık olarak yaklaşık maliyeti 27 ila 33 Bin TL. Yaptığımız diğer incelemede belediyemizin tesisleri ve işletmelerindeki kompanzasyon sistemlerindeki eksikliklerden dolayı geçmişten günümüze Akçakoca Belediyesi olarak aylık yaklaşık 24 Bin TL ile 30 Bin TL gibi reaktif tüketim bedelini ceza olarak ödediğimizi tespit ettik.

Yapmamız gereken teknik işlemleri hızlı bir şekilde başlattık. En kısa sürede cezalı diye tabir ettiğimiz Reaktif Tüketim Bedeli’nin ve arıtma tesisleri tarife hatasının düzeltilmesiyle belediyemizin kasasından aylık olarak yaklaşık 50-60 Bin TL gibi bir rakamın çıkmasına engel olacağız." ifadelerini kullandı.

Akçakoca Belediyesi’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Atık Su Arıtma Tesisleri’nin ödediği elektrik faturalarının yüzde 45’inin İller Bankası tarafından hibe desteği olarak belediyelere ödenmesi gerekmektedir. Aylık 100 Bin TL civarında gelen elektrik faturasının 45 Bin TL'si hibe desteği kapsamında değerlendirilmemiş, belediyemiz bu ihmalkarlıktan dolayı yaklaşık olarak 600 bin TL gibi büyük bir gelirden yoksun bırakılmıştır. Hatalı işlemlerin düzeltilmesi ve yapılan teknik çalışmalardan sonra Arıtma Tesisleri ve terfi merkezlerinin aylık 100-115 bin TL gelen elektrik faturası 50 bin TL civarına gerileyecek ve İller Bankası destek hibesi sayesinde yılda belediyemizin kasasından yaklaşık olarak 1.2 milyon TL civarındaki büyük bir meblağ tasarruf edilmiş olacaktır.”