Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz, ilçede yürütülen koronavirüs mücadele çalışmalarını Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a anlattı.

“Alınan tedbirler nedeniyle ilçemizde vaka sayısı az”

İlçede alınan tedbirler nedeniyle vaka sayısının az olduğunu belirten Yanmaz, “Akçakoca Belediyesi olarak, koronavirüsünün ilk Türkiye’de görülmesinin ardından, yoğun tedbirler aldık. Bununla ilgili Akçakoca Belediyesi olarak, maske dağıtımından tutun, sokakların dezenfekte edilmesi ve caddelere dezenfektan istasyonlarının kurulmasından tutuna temizliğe aşırı önem vererek özellikle parklara ve toplu girilen yerlere çok büyük dezenfektan işlemleri yaptık. Ayrıca, işyerlerinin dezenfekte edilmesini esnafımızın işyerlerini ve yine dezenfektan isteyen halkımızın evlerini, belediyemiz bünyesinde kurulan birimler dezenfekte ettik. Ayrıca vatandaşlarımızı sosyal mesafe kurallarına uymaları noktasında sık sık tembihledik. Dolayısıyla, Akçakoca’da aldığımız tedbirler nedeniyle vaka sayısının az olduğunu görüyoruz. Şu ana kadar 2 – 3 vakamız oldu. Şu anda gayet de iyi gidiyor, Akçakoca halkı bu salgına karşı alınan kurallara uyum gösterdi.” dedi.

“En kısa sürede normale dönüleceği kanaatindeyim”

Konuşmasında, “En kısa sürede normale dönüleceği kanaatindeyim.”diyen Yanmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Hafta sonu biliyorsunuz yaşlılarımız sokaklara çıktı. Onlar park, bahçelere giderler diye yine park ve bahçelerimizi dezenfekte ettik. İnşallah bu süreci Sağlık Bakanlığımızın aldığı kararlarla atlatacağımıza inanıyoruz. Sürecin iyiye gittiğine yönelik işaretler kendini gösterdi. Tabi devletimiz bu konuda boş durmuyor. En kısa zamanda inşallah bu işler hal olur. Dolayısıyla normal ekonomik hayata tekrar dönülür düşüncesindeyim.”

“Belediyemizin gelirleri düştü”

Salgın nedeniyle vatandaşın ekonomik açıdan zor durumda olması nedeniyle tahsilatın ve buna bağlı olarak da belediyenin gelirlerinin düştüğünü kaydeden Yanmaz, şu ifadeleri kullandı:

“İşin açıkçası böyle olağanüstü durumlarda, eksiklikler mutlaka olacaktır. Bu eksiklikleri sabırla hep beraber atlatacağımıza inanıyorum. Herkes nasıl dişini sıktıysa, çalışan personelimiz de dişini sıkacak. Çünkü olağanüstü bir durum var ortada. Bildiğiniz gibi, su paralarını öteledik. Çünkü vatandaş çalışamıyor ki, kimden ne isteyeceksin? Emlak parasını istemenin şimdi zamanı mı? Adam da para yok ki dışarıya çıkacak, işin yapacak para kazanıp sana ödeyecek! Dolayısıyla, geçmişten gelen bir takım, İller Bankasından yapılan işler ile ilgili çekilmiş krediler var. Onların kesintileri normal zamanlarda oluyordu ama, su paralarıydı, otobüslerden gelen gelirlerdi, emlak vergileriydi, biz burada bir denge kurmuştuk ve bir şekilde dönüyorduk. Ama dediğim gibi bu olağanüstü durum oluşunca her şey alt üst oldu.

“Salgın biterse Akçakoca yaz sezonuna hazır”

Akçakoca ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından olan turizm konusuna da değinen Yanmaz, yaz ayında düzenlemek istedikleri festival ile ilgili, Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek kararı beklediklerini söyledi. Salgının bitmesi durumunda Akçakoca ilçesinin yaz sezonuna hazır olduğunu sözlerine ekleyen Yanmaz son olarak, şunları söyledi:

“Yazın yapmayı planladığımız festival ile ilgili Sağlık Bakanlığımızın vermiş olduğu kararlar doğrultusunda hareket edilecek. Süreci izleyeceğiz. Sağlık Bakanlığımızın verdiği talimatlar doğrultusunda, tarihler doğrultusunda uyulacak olan kurallar kapsamında yavaş yavaş bu işlemlere girilecek. Ama bunun belirleyici seviyesini yaratacak olan bizler değiliz. Sağlık Bakanlığından gelecek olan talimatlar bizim için önemli. Eğer, bu hastalık bitti denildiği zaman, Akçakoca’nın bu sezon güzel bir yaz ayı geçireceğinden eminim.”