Akçakoca'da özellikle poyrazın etkili olduğu dönemde denize girme olanağını yükseltecek olan kıyıya paralel mahmuz yapım işi uzun yıllardır ilçe gündeminden düşmemiş, yapılan çalışmalar neticesinde Bakanlık, kıyı mahmuzlarının yapılması yönünde karar almıştı.

Yapılan zemin ve su altı etüt çalışmalarının ardından Akçakoca'ya iki etap halinde toplamda 9 adet mahmuz yapılması kararlaştırılmıştı.

Liman ve Çuhallı çarşısı arasına 5 adet, Döngelli deresinin denize aktığı bölgede 2 adet ve Kale mevkii ve Kadınlar Plajı bölgesine de 2 adet yapılması planlanan mahmuzların yapım ihaleleri nihayet gerçekleşti.

İhale sonrası askı ve itiraz süreleri için bir bekleme süresi oluşacak. Ardından da ilk etap olan Liman- Çuhallı arasında yer alan 5 adet mahmuzun yapımına başlanacak.

İhaleyi alan firma, mülki idare olan Kaymakamlık ve yerel yönetimi temsilen Belediye ile görüşmeler yaparak çalışma sahası ve çalışmanın seyriyle ilgili planlama yapacak.

İlk etap mahmuzlarının 3 yılda tamamlanması beklenirken, mahmuzların yapılmasına karşı ilçe kamuoyunun farklı kesimleri farklı tavırlar almış durumda.

Mahmuzların, Akçakoca'daki kısa yaz sezonunu uzatacağına ve turizmini geliştireceğine inanan geniş bir kesimin yanı sıra, özellikle çalışma bölgesine yakın işyerlerinin sahipleri ve işletmecilerinin başını çektiği bir grup da, çalışmalar sırasında oluşacak tonajlı araç kirliliği ve bazı bölgelerin muhtemel trafiğe kapatılma seçeneğiyle birlikte, esnafın zorluk yaşayacağı ve turizmin gerileyeceği fikrini taşıyor.

HABER: Tuncay TOP / Akçakoca