Akçakoca turizmi için olmazsa olmaz projeler için sık sık Ankara yollarını aşındıran Belediye Başkanı Okan Yanmaz, kente gelen üst düzey misafirlerden de resmi prosedürlerin hızlanması için söz almayı ihmal etmiyor.

2022’yi projeler yılı ilan etti

Göreve geldiği ilk aylarda önce sel afeti ardından ise salgın nedeniyle dev projelerini ertelemek zorunda kalan Başkan Yanmaz, 2022’yi projeler yılı ilan etti. Bu doğrultuda tamamlandığında bölgenin en büyük aquapakı olmak özelliği taşıyacak projeyi ihale aşamasına getiren Yanmaz, Akçakoca için olmazsa olmaz dalgakıran ve yat limanı yatırımlarını da titizlikle takip ediyor. Kenti turizmde uçuracak bu iki önemli yatırım için başkentten ayağını çekmeyen Yanmaz, ilçeyi ziyaret eden siyasilerden de destek isteyerek tuttuğunu koparıyor.

Keşir’den turizm bölgesi için destek istedi

Geçtiğimiz günlerde devam eden devlet yatırımlarını incelemek üzere ilçeye gelen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’e temasları sırasında eşlik eden Başkan Yanmaz, Akçakoca’nın otel başta olmak üzere birçok alanda daha fazla yatırım alması için ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilan edilmesi gerekliliğini anlattı.

Bunu bir örnekle açıklayan Yanmaz, “Turizm bölgesi olan Akdeniz Bölgesi’nde sahile yakın noktada konaklama yatırımı yapmak isteyen bir yatırımcıya ilk 50 metre için kullanım hakkı veriliyor. Ancak bu haktan yararlanamayan Akçakoca’da 100 metre sınırlaması var. Dolayısıyla Akçakoca’da yatırım yapmak isteyen bir işletmeci otel kuracaksa 100 metre sonra arkası dağa düşüyor. Yani sahilden çok uzaklaşmak zorunda kalıyor. Biz bu yatırımları alamıyoruz. Akçakoca Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilirse ilçemiz yatırımda cazip alanlardan biri haline gelebilir. Bu açıdan sizin de desteklerinizle Akçakoca’mızın turizm bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz.” dedi.

“Dalgakıranlar sayesinde sezon 2 ay daha uzayacak”

Keşir ile birlikte liman ve sahilde incelemelerde bulunan Başkan Yanmaz, yapımı süren dalgakıranların deniz sezonunu uzatacağını anlattı. Yanmaz, “Ankaralılar, Bolulular, İstanbullular geldikleri zaman çocuklarını emniyetli bir şekilde yüzdürebilecekleri bir alan teşkil edilmiş olacak. Ağustos ayında yaz olmasına rağmen dalgadan dolayı denize girme mevsimi kısalmış oluyor. Dalgakıranlar sayesinde sezon 2 ay daha uzayacak.” şeklinde konuştu.

“Limanımız ufak, 30-40 metrelik gırgırlar giremiyor”

Akçakoca’da modern balıkçı limanına olan ihtiyacı da Keşir’e aktaran Belediye Başkanı Okan Yanmaz, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Düzce ziyaretinde liman konusunda mevzuatla alakalı notlar tutulmuştu. Limanın taşınması ile ilgili bütün projeleri hazırdı. O konuyla mutlaka ilgileniyorsunuzdur ama bu mevzuat çok önemli. Akçakoca’da çok balık çıkıyor ama balıktan istediğimiz rantı alamıyoruz. Sebebi, limanımız ufak, 30-40 metrelik gırgırlar giremiyor. Dolayısıyla balıkçılar başka limanlara gidiyor.” diyerek bu konuda da bürokratik sürecin hızlanmasını talep etti.

17. devlet büyüğü büstü Ali Alp olacak

Yalı Mahallesi Merkez Camii karşısına Akçakoca Belediyesi tarafından 16 Türk Devleti’ni temsilen yerleştirilen 16 Türk büyüğüne ait büstlerin yanından geçerken AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Başkan Yanmaz’a Alaplılar’ın serzenişini iletti.

Keşir, Alaplı isminin, Osmanlı Padişahı Orhan Bey'in komutanlarından Ali Alp’ten geldiğinin kendisine anlatıldığını belirterek, “Ali Alp; Osman Bey’in oğlu Orhan Bey'in emriyle Sakarya, Düzce, Akçakoca ve Alaplı bölgelerini Osmanlı Beyliği’ne katmış. Bu nedenle Alaplı isminin Ali Alp’ten geldiğini anlattılar. Bu heykellerin arasında Ali Alp’i de görmek istediklerini söylediler.” dedi.

Başkan Yanmaz da bu talebi hemen gündemlerine alacaklarını ifade ederek, “Batı Karadeniz’in incisi Akçakoca’da gelecek nesillere tarih bilinci aktarma adına bu büstleri yerleştirdik. Şuradan geçerken yüzlerce gencin buradaki yazıları okuduğunu görüyorum. Gençliğin bunları bilmesinin iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir kişi tarihini bilmezse önüne ışık tutamaz.” diye konuştu.