Bayram öncesi 112 işçisini iş akitlerini fesheden Akçakoca’da faaliyet gösteren Ümran Boru isimli fabrikaya tepkiler dinmiyor.

Bayram öncesinde işten çıkartılan 112 işçi aileleriyle birlikte toplanarak geldikleri fabrika önünde alkışlı sloganlı bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Bir müddet sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüyen topluluk fabrikanın ana kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı işten çıkartılanlar adına Aydın Ünver okudu. İşçiler kendilerini işsiz bırakan fabrika yönetimi kadar sendikalara da tepki gösterdi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından katılımcılar bir süre daha alkış ve ıslıklarla işten atılmayı protesto ettikten sonra sessizce dağıldı.

İşten çıkarılan çalışanların açıklaması şöyle:

 “Bugün, burada ümran borunun 112 eski çalışanı olarak, bundan tam 21 gün önce 112 kişiye hiçbir açıklama yapılmadan, sadece personale çağırılarak çıkış işlemleri yaptırılması nedeniyle bulunmaktayız. Bu insanların sahip oldukları kıdem yıllarına, mavi yaka veya beyaz yaka olmalarına bakılmaksızın, Kurban Bayramı öncesinde özellikle tatil zamanına denk getirerek, biz, işten çıkarılan insanlar sessiz bir şekilde kendi başına bırakılmak istenmiştir.

İşten çıkarılan işçilerin içinde 30 yıldır emek veren de var, 4 yıldır emek veren de var, 50 yaşında olan da var 40 yaşında olan da var. Şimdi kara kara düşünmekteyiz. Hangi özel sektör firması 50 ve 40 yaş grubuna kapsını açar ve iş verir diye.

Bu insanların pandemi şartlarını da göz önüne alarak düşündüğümüzde ciddi miktarda kredi ödemeleri bulunmaktadır. Her ailenin ilkokul, lise, üniversite de okuyan ve bu maaşa geleceklerini bağlayan en az 2-3 çocuğu var. Ayrıca ülkenin sahip olduğu özellikle bizim gibi yoksul ve işçi kesimi olarak tanımlanan insanların çok fazla hissettiği zorlu ekonomik şartlar altında; market, kasap, manav, giyim, elektrik, su, ve doğalgaz vs. faturalar gibi sadece temel ihtiyaçlara dayanan bu giderlerin bizleri zorladığı bu dönemde, açık bir şekilde şirket tarafından gidin ne haliniz varsa görün prensibiyle davranması bizleri derinden üzmüştür. Bu duruma sadece bizler değil, Akçakoca esnafı, siyasi partiler de aynı bizim gibi fabrika müdürlüğüne tepkililer.

Bu duruma nasıl gelindi? Fabrika müdürünün plansızlığı, iş bilmezliği ve beceriksizliği sayesinde gelindi. Mevcut Fabrika Müdürü Fırat Tancan iş verenlerin her dediğini kendi iradesi yokmuşçasına uyguladı ve tek amacı kendi koltuğunu kurtarmaktı. Fabrikada bulunan Türk Metal Sendikası’nın iş veren ve yöneticileriyle tokalaştıklarını gördük.

01.06.2020  100’ü aşkın sözleşmeli eleman fabrikanın çeşitli bölümlerine, alındı ve bu işe alınan elemanlar 30.11.2020 kasım ayı sonu itibariyle işten atıldılar. Bir o kadar da 100’ü aşkın eleman fabrika içindeki taşeron firmaya sözleşmeli olarak alındı. Alınma tarihleri 01.06.2020 taşeron firmanın almış olduğu elemanı 15.02.2021 tarihi itibariyle kısmen çıkarttığını gördük. Ayrıca kasım ayı sonu itibariyle birden bire fabrika personeli izinlere çıkarılmaya başlandı. Ocak ayı itibariyle ise fabrikanın tüm personelleri sarasıyla, kısım kısım kısa çalışmaya geçirildi. Fabrika içerisindeki taşeron firma fabrika personali kısa çalışmadayken taşeron firma 08.00-20.00, 20.00-08.00 olarak çalışmaya devam etti. Bu duruma ne fabrika içindeki sendika ne de fabrika yönetimi tepki vermedi ta ki içerideki çalışan elemanlar sesini yükseltinceye kadar.

Değerli basın mensupları ve fabrikamızın İstanbul’daki yönetim kurulu üyelerimiz, Bizler 112 kişi sendikaya hiç ses etmiyoruz, onlar zaten bizi sattılar. Fabrikada bulunan işlerin planlanmasını yapan fabrika müdürüne soruyoruz. 06.2020 – 30.11.2020 tarihleri arasında neden 100 kişi kadar sözleşmeli eleman alındı ve saatleri 08.00-20.00, 20.00-08.00 olacak şekilde, çift vardiya çalışma yapıldı ve ayrıca neden o gün üretilmiş borular halen stoklarda durmaktadır?

 Fabrika 01.01.2021 tarihi itibariyle kısa çalışmaya geçmesine rağmen fabrika içerisindeki taşeron firma 15.02.2021 tarihine kadar 08.00-20.00, 20.00-08.00 saatleri arası neden eleman çalıştırıldı? Sendika neden bu duruma hiç sesini çıkartmamıştır? Bu durum fabrika personelinde çok büyük rahatsızlık yaratmasına rağmen fabrika müdürü bu olay karşısında konuşan personeli terslemiştir. Fabrika müdürü ve Türk Metal Sendikası’nın fabrika temsilcisinin tanıdıkları mıydı? Ahbap – çavuş ilişkileri mi vardı?

Fabrikada kısa çalışma kararı aldıktan sonra fabrikanın bazı bölümlerinde 12 saat çalışan kişiler vardı. Bu kişiler fabrika müdürlüğü tarafından torpilli kişiler miydi?Maddedeki 12 saat çalışan personel, fabrika müdürü ve Türk Metal Sendikası’nın fabrika temsilcisinin tanıdıkları mıydı? Ahbap – çavuş ilişkileri mi vardı? Türk Metal Sendikası’na sesleniyoruz. 104 mavi yaka işçi kıyımı yapılırken Türk Metal Sendikası neredeydi? Türk Metal Sendikası neden hiçbir tepki göstermedi? Sosyal medyada Türk Metal Sendikası platformlarında diğer üyeler seminer adı altında otellerde tatil yaparken neden 104 işçi kıyımına ses çıkarılmadı?

Fabrikadaki beyaz yaka toplantısında geçen bir konuşmada bir beyaz yaka personel cumartesi günlerinin çalışmalarının yasal olmadığını bunu çalıştıkları taktirde mesai isteyeceğini söylediğinde fabrika müdürü ” bu durumu kabul etmem, cumartesi günleri çalışmaya geleceksiniz, gelmediğinizde de ihtar verilir imzalarsınız sonrası beni ilgilendirmez isteyen mahkemeye gidebilir.” Cümlelerini basiretsizce kullanmıştır.”