Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yaklaşık 200 yıllık çantı evlerinin bulunduğu Yukarı Mahalle'nin canlanması amacıyla yöresel ürünlerin satıldığı pazar, bir yandan 'kadın gücü'nü simgelerken, diğer yandan bölgedeki tarihi dokuyu geleceğe taşıyor. Kentin turizmine önemli katkı sağlayan pazarın daha da geliştirilmesi ve sokağın iyileştirilmesi için bir süre önce bir proje hazırlayarak girişimlere başlayan Tarihi Mahalle Derneği, bu çalışmalarının karşılığını gördü.

Tarihi Mahalle Derneği Yönetimi'nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü’ne sunduğu projeden olumlu cevap geldi.

“Üretiyorum, Tanıtıyorum, Koruyorum, Kazanıyorum; O Halde Çalışıyorum” isimli proje, bakanlık tarafından kabul edildi. Desteklenmeye hak kazanan proje için Tarihi Mahalle Derneği'ne 40 bin 110 liralık bir fon desteği geldi. Söz konusu proje bütçesi ile sokak güzelleştirmeleri yapılacak ve tanıtım faaliyetlerinde bulunulacak.

 Projenin paydaşları

Tarihi Mahalle Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülten Özdeş tarafından yapılan açıklamada, Tarihi Mahalle Pazarı ve çevresi çalışan ve gönüllülerinin merkezinde yar aldığı söz konusu projenin paydaşlarının ise Kaymakamlık, Belediye, Akçakoca Ticaret Odası ve Akçakoca Esnaf Sanatkarlar Odası olduğu belirtildi.

2013 yılında yöre kadınlarının el birliği ile kuruldu

Öte yandan bir zamanlar ilçenin merkezi olduğu bilinen Yukarı Mahalle'de, 2013 yılında yöre kadınlarının el birliği ve Akçakoca Belediyesi'nin desteğiyle tarihi dokuyu yaşatmak amacıyla yöresel ürünlerin satıldığı pazar kuruldu. Tarihi Yukarı Mahalle'nin canlanması amacıyla kadınlar tarafından kurulan yöresel ürünler pazarına gelenler, tarihi havayı soluma imkanı buluyor. Bölgede çantı adı verilen ve tahtalar birbirine geçirilerek çivi kullanılmadan inşa edilen 130 tarihi ev, kadınlar pazarına gölge oluyor. Evlerin bodrum katları ile ev önlerine kurulan 80 tezgahta girişimci kadınlar, yöresel eşya ve yiyecekleri sergileyerek pazara gelenlere tarihi havayı soluma imkanı sunuyor. "Kadın gücü"nü simgeleyen ve hafta sonları hizmet veren pazarda "çığırtkanlık" yöntemiyle satış yapılmasına izin verilmiyor.