Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’nın kararı ile Uğurlu, Yenice, Esmahanım, Dilaver ve Küpler köyleri "Genel hayata Etkili Afet Bölgesi" sayılarak, Cumhurbaşkanı Kararı ile 5 köy yeni yapı ve ikamete yasaklı bölge ilan edilmişti.

Köylüler karardan geri adım atılmasını beklerken müjdeli haber Düzce Valiliği’nden geldi. Düzce Valisi Cevdet Atay, köylülere yaptığı bilgilendirmede mağduriyetin giderilmesi için DSİ Bölge Müdürlüğü ile revizyon sürecine gidileceğini açıklaması yüreklere su serpildi. 5 köyün halkı şimdi köylerinin yapı ve ikamete yasaklı bölge kapsamından çıkartılmasını ve derelerin ıslah edilerek köylerin muhtemel afetlere karşı korunmasını bekliyor.   

Öte yandan kendisi de Akçakocalı olan Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Genel Başkanı Bahri Odabaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanım, Düzce Akçakoca Uğurlu Köyü’nde doğup büyüyen bir vatandaş, işadamı ve sivil toplum başkanı olarak, aldığınız yanlış karar, devlet vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak zorundadır ilkesi ile bağdaşmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

‘3 yıldır yıkılan köprü yapılmadı’

Aradan geçen 3 yılda Bezirgan Köprüsü’nün halen yapılmamasını ve dere ıslahına başlanmamasını eleştiren Odabaş, “2019 yılında, Uğurlu, Esmahanım, Dilaver, Yenice, Küplü köylerinde yaşanan sel felaketinde yıkılan Bezirgan Köprüsü ve dere ıslahı 3 yıla yakın zaman geçmesine rağmen hala yapılmamışken, verdiğiniz kararla yüzlerce vatandaşın, bedel ödemeden evlerini ve yerlerini terk etmelerine karar vermeniz Cumhuriyet döneminde hiçbir hükümet döneminde görülmemiştir.” cümlelerine yer verdi.

‘Siz yapmazsanız İmamoğlu’ndan isteriz’

Erdoğan’a karardan vazgeçilerek köprünün yeniden yapılması çağrısı yapan Odabaş, “Acilen bu yanlış karardan vazgeçerek yıkılan köprüyü ve dere ıslahını en kısa sürede yaptırarak vatandaşı rahata ve emniyete kavuşturmanızı rica ediyoruz. Aksi halde tüm yasal ve demokratik haklarımızı kullanacağımızı, İstanbul’un suyunu temin eden Melen Barajı havzasında bulunan bu köprü ve dere ıslahını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanından talep edeceğimizi bilmenizi isterim.” diyerek adım atılmaması halinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kapısını çalacağını kaydetti.

HABER: Mehmet GÜNESEN