KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Akçakoca Kaymakamlığında, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ve MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Kaymakam Yasin Öztürk, Belediye Başkanı Okan Yanmaz, Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant ile ilgili kurum amirleriyle toplantı yaptı.



Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Uzkurt, selden zarar gören işletmelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla KOSGEB olarak 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceği hatırlattı. Uzkurt, şunları söyledi:

"Bugün itibarıyla 11 bankayla mutabakatları imzaladık. Öyle tahmin ediyorum ki banka genel müdürlükleri de önümüzdeki gün ve en geç gelecek hafta içerisinde Düzce'deki şubelerine talimatlarını gönderip selden zarar gören işletmelerimize bu krediyi kullandıracaklar."

Kredinin, 36 ay vadeli ve sıfır faizli olduğunu dile getiren Cevahir Uzkurt, faizlerin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını belirtti. Kullanılan ana paranın ise kullanılan işletme tarafından karşılanacağını söyledi. Uzkurt, şöyle konuştu:

“Kredi kullandırım sürecinde özellikle Kaymakamlığımız tarafından hasar tespiti yapılmış ve tespit edilen tutarın 100 bin lirayı geçmeyen kısmı KOESGEB tarafından karşılanacak. Örneğin bir işletmemiz 100 bin değil de 70 bin liralık bir zarar görmüşse bu da Kaymakamlığımız tarafından tutanak altına alınmışsa 70 bin liralık kredi kullanımını bu 11 bankada KOSGEB olarak faizini karşılayacağız." 



Uzkurt, KOSGEB'e borcu olan işletmelerin bu borcunun 2020 yılının dokuzuncu ayına kadar ertelemesinin yapıldığını, kredi erteleme imkanından da 25 firmanın yararlandığını bildirdi.

Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk’ün makamında 1 saate kayın süren toplantı sonunda basın mensuplarının karşısına geçen KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, yaşanan afetten sadece doğrudan zarar gören işletmelere kredi kullandırılacağını ifade etti. Afetten, sadece doğrudan değil dolaylı yollardan da etkilenen birçok esnafın olduğunun hatırlatılması ve bu esnaflara kredi desteğinin verilip verilmeyeceğine yönelik soru sorulmasına üzerine KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, “Selden etkilenen esnaflara kredi kullandırılacak.” dedi.
 
Yanmaz ve Pazvant Katılmadı

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt ile yaklaşık 1 saat süren toplantı sırasında, iddiaya göre, Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant, Akçakoca Esnafına sadece doğrudan değil dolaylı yollardan da kredi kullandırma istediğine olumlu yanıt alamayınca toplantıyı terk etti.

 

Ayrıca KOSGEB’in Akçakoca’daki ayağı olan Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası adına verimli bir toplantı olmadığı için Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz ve Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant’ın basın açıklamasına katılmadığı iddia edildi.



HABER: M.KADAŞ