Akçakoca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nedim İşgören, salgın sürecinde tekel esnafı iş yapamazken, büyük marketlerin alkol satışına devam etmesini eleştirdi.

İlçede tekel ürünleri satan işyerlerinin kapatılması yönünde karar alınmasın rağmen, zincir marketlerde yapılan tekel ürünleri satışlarının küçük esnafı mağdur ettiğini belirten İşgören, tekel ürünleri satış yasağının bu marketler için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.

Haksız rekabetin önüne geçilmesini isteyen Başkan İşgören’in Düzce İli Olağanüstü Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’ne yönelik olarak hazırladığı talep dilekçesi şu şekilde: “Çin'in Vuhan kentinde başlayan Ve tüm dumanı etkisi altına alan Koronavirüs olarak nitelendirilen bu salgından ülkemiz ve vatandaşlarımızı korumak ve salgını yayılmasını engellemek için alınan tedbirlere esnaf teşkilatı ve özellikle gıda satış noktaları olarak hassasiyetle  uymamız gerektiğinin bilincinde hareket etmekteyiz.

 Akçakoca Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak  İl  Hıfzıssıhha meclisinin almış olduğu kararları büyük bir titizlikle üyelerimize toplu mesaj ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurmaktayız.  

16.04.2020 tarihli kararınızda ilimiz genelinde 17 04 2020 Cuma günü saat 24.00`den itibaren ikinci bir karara kadar her hafta sonu ( Cuma 24:00 ile Pazar saat 24.00 arası) Resmi tatil günlerinde geçerli olacak şekilde odamız kapsamına ile giren Bakkal ve Marketlerin açık olacağı ifade edilmektedir.

Odamıza  kayıtlı Tekel büfesi olarak faaliyet gösteren iş yerlerinindi diğer kayıtlı üyelerimiz gibi Bakkal, Market, Şarküteri, Tütün toptan perakende ticareti okul kantinleri kuruyemişçi gıda toptan perakende ticareti aktar, temizlik ürünleri vs. satışı yapan Esnaflardır Vergi faaliyet kodunda ve oda faaliyet kodunda bakkal olarak kayıtlı gerçekten de mini bakkal şeklinde faaliyet gösteren fakat iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatında faaliyet konusu alkolsüz büfe olarak görünen esnafımızın bakkal olarak faaliyet göstermesine rağmen iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatında faaliyet konusu büfe yazılmış olduğu için iş yerlerini kapatmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durumda hafta sonları ve resmi günlerinde bakkallarımızın bazıları açık bazıları kapalı kalacaktır.

 Akçakoca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ruhsat biriminin vergi ve oda kaydı Bakkal olarak geçen bu kişilerin ruhsatlarındaki değişikliği yerine getirmesi oluşacak olası haksız rekabetin önüne geçmiş olacaktır.

Tekel büfesi olarak faaliyet gösteren TAPDK (Sigara ve Alkol satış yetki belgesi) ruhsatlı üyelerimiz ise alınan bu karar doğrultusunda hafta sollu ve tatil günleri iş yerlerini kapatacak olmalarına rağmen ilçemizde faaliyet gösteren aynı TAPTK satış belgesine sahip Migros ve Carrefoursa Market zincirleri ise açık kalarak alkol satışına devam edeceklerdir. Bizler toplumumuzun sağlığı için Tekel Büfelerimizin kapalı yönünde alınan kararlara saygı duyduğumuzu ifade ediyor ilçemizde faaliyet gösteren diğer marketlerin Alkol satışının durdurularak olası haksız rekabetin önüne geçilmesini talep ve arz ediyoruz.”