Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanarak uygun görülen Efteni Gölü Sulak Alan Yönetim Planı kapsamında ideal hedeflerden biri ise göl yüzeyinin mevcut halinin iki katına çıkarılması için harekete geçildi.

 

Ön görülen bu hedef, Düzce İl Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Mahalli Sulak Alan Komisyonu takibinde, yönetim planındaki paydaşlardan biri olan DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.


PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLADI


Bu hususlar çerçevesinde DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 2013 yılı sonuna doğru "Efteni Gölü Islah Projesi Yapım İşi" ihale edilerek yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış, yüklenici firma proje yapım çalışmalarına başladı.

 

Projenin ekosistemin geliştirilmesi ve genişlemesi şeklinde gerçekleştirilmesi amacı ile Düzce İl Şube Müdürlüğü tarafından gerek DSİ 5. Bölge Müdürlüğü gerek ise yüklenici firma ile görüşmeler ve fikir alışverişleri yapılıyor.


Yine aynı şekilde proje ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak maksadı ile Düzce Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Efteni Gölü YHGS ve Sulak Alanı ve çevresinde bilimsel çalışmaları olan konusunda uzman Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Necmi AKSOY, Doç. Dr. Osman UZUN, yüklenici firma yöneticileri ve DSİ 55. Şube Müdürlüğü katılımları ile Düzce İl Şube Müdürlüğünde, bir değerlendirme toplantısı yapıldı.


SORUNLAR MASAYA YATIRILDI


Yapılan toplantıda; proje yapımı aşamasında karşılaşılan sorunlar, projeden beklentiler görüşülerek ekosistemin geliştirilmesi ve genişlemesi adına projede bulunması gereken kriterlerde fikir birliğine varıldı. Toplantıda fikir birliğinde bulunulan hususlar bir karara bağlanarak, karardaki maddelerin projede uygulanması amacı ile kararın bir örneği DSİ 5. Bölge Müdürlüğü ne gönderildi.


Projenin 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi ve yapılacak proje kapsamında göl yüzeyinin büyütülmesi için 2015 yılına kadar inşaat çalışmalarına başlanılması hedefleniyor.


Efteni Gölü yüzey alanı iki katına çıkarak göl ekosistemi genişletilerek ve biyoçeşitlilikte artış sağlanması bekleniyor.

 

 

 

Haber;S.Kaşkır