Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz, Belediye Meclis üyeleri ve CHP ilçe yöneticilerinin yer aldığı bir toplantı sonrasında, basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Abanoz yaptığı basın açıklamasında, Akçakoca Özkök Kültür Merkezi’nin amacı dışında kullanılmasına tepki gösterdi.

"Akçakoca’da yapılan bu girişim kabul edilemez"

"Kültürel mirasların uluslar üstü bir çaba ile korunduğu çağımızda, Akçakoca’da yapılan girişimin kabul edilemez." ifadesini kullanan CHP Akçakoca İlçe Başkanı Abanoz, CHP’li belediye başkanı döneminde hayata geçirilen Özkök Kültür Evi’nde çok sayıda el emeği ve sanatsal çalışmaların yapıldığını söyledi.

"Sözleşmeye göre belediye binayı kültür ve sanat çalışmaları için kullanabilir"

Özkök ailesinin söz konusu binayı kültürel ve sanatsal etkinlikler için tahsis ettiğini anımsatan CHP İlçe Başkanı Abanoz, karşılıklı olarak imzalanan sözleşmeye göre belediyenin binayı kültür ve sanat çalışmaları için kullanabileceği, kamu yararına bu hususun yerine getirilmesinin belediyeye ait olduğunun açıkça belirtildiği ve ‘binanın başka konuya tahsis olamayacağı’ ibaresinin çok açık olduğunu söyledi.

"Rantın çeşitli türlerini görmüştük ama böylesini görmemiştik"

Tarihi binanın belediyeye bağlı Umut Işığı Birimi'ne tahsis edilmek istendiğine vurgu yapan Abanoz, "Umut Işığı Biriminin başında Akçakoca Belediye Başkanı’nın eşi bulunuyor. Böylece bu tarihi mirasımız, kültür evimiz Belediye Başkanı’nın eşine tahsis edilmek isteniyor. Rantın çeşitli türlerini görmüştük ama böylesini görmemiştik. MHP’li belediye başkanı, sahiplerinin haberi olmadan böylesi bir tahsisi eşine yapması, tarihi mirastan ne anladığını göstermektedir.” dedi.

Bu "oldu bittiyi" kabul edilemez bulduklarını söyleyen Başkan Abanoz, bunun için tüm yasal girişimlerde bulunacaklarını ifade ederken, "Kültür evimiz, kültür evi olarak kalacaktır." dedi.

"Binayı Belediyenin elinden alarak Kültür Bakanlığı’na devredebiliriz"

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yasal mirasçı Dr. Fikret Özkök konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu kararın yanlış olduğunu vurgulayarak, gerekirse binayı Akçakoca Belediyesi'nin elinden alıp Kültür Bakanlığı’na devredebileceklerine işaret etmişti.

“Bina hiçbir birime devredilemez”

Binanın Belediyeye ait hiçbir birimine verilemeyeceğini kaydeden Özkök, “Bu konuşulacak bir mevzu bile değil. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Bizim Kültür ve Sanat evimiz, ama bu değil zabıta belediyenin hiçbir birimi oraya el atamaz. Belediye belki büyük geliyor, onun da çaresi var. Belki istemiyorlarsa değiştirebiliriz. Mesela Kültür Bakanlığına veririz. Bizim kontratımız değiştirilemez. Değiştirilirse benim hiç istemediğim bir şeyler olur. Ama seçilenleri atananları ben çocukluğumdan beri seven, sayan bir insanım. Bir başkasına, bir başka birime verilemez. Olmaz! Belki adli yollara da girmek mümkün olabilir. Ama öyle bir şeye inşallah gerek kalmayacaktır." diye konuşmuş