Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Onursal Adıgüzel ve Oğuz Kaan Salıcı CHP İl Teşkilatı ile birlikte katı Atık Bertaraf Tesisinin bulunduğu Hasanlar Köyü’ne gitti. Yaklaşık 1 aydır köy girişinde nöbet tutan köylüler, milletvekillerini pankartlarla karşıladı.




  Vatandaşlarla selamlaşan milletvekillerinin ilk olarak tesis nedeniyle köyü saran sinekler dikkatini çekti. Bir tabure üzerine dolan sinekleri gösteren Milletvekili, yetkililerin bu manzarayı görmesini isteyerek “ kendileri bu ortamda yaşayabilecekler mi?” diye sordu.


MECLİSE TAŞIYORUZ!

Milletvekillerinden Onursal Adıgüzel, köy halkına araştırma önergesi hazırladıklarını konuyu meclise taşıyacaklarını açıkladı. Adıgüzel, “Hem İstanbul hem de Düzce noktasında suç duyurusu yapacağız. Sizi bu pislikten kurtaracağız.”ifadelerini kullandı.

BU PİSLİĞİN HESABINI SORACAĞIZ

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da vatandaşları eyleme götüren bu mantığı kınadığını dile getirerek “ bu pisliğin hesabını soracağız.” dedi. İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal da köy halkına şöyle seslendi:

BUNLAR FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ

“Anayasada her vatandaşın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı var.  Biz bu mücadelede sizin yanınızdayız.  Siz burada sahipsiz değilsiniz.  Gerekirse sizinle nöbet tutacağız.  Çevrenin partisi, oyu olmaz.  Bu sizin yaşam hakkınız.  Bunlar freni patlamış kamyon gibi. İstediğimizi yaparız diyorlar. Ancak istediklerini yapamayacaklar…”

Köylülerin sıkıntılarını dinleyen milletvekilleri ardından faaliyeti durdurulan tesise girdiler. CHP İstanbul milletvekilleri ve partililer, gördükleri manzara karşısında adeta şoka girdi. Çöp sularının toplandığı havuza yaklaşmakta zorlanan milletvekilleri içinde yüzen köpek leşlerini görünce ikinci bir şoka girdi.


DÜZCE’YE YAPILAN BİR KÖTÜLÜK!

Gördüğü manzarayı  “sözün bittiği yer…” olarak tarif eden CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı,“17 Milyon TL’ye yaptırılan tesis bu mu?” sorusunu sordu.

Salıcı, “ o kadar facia bir durum söz konusu… Mesela köylülerle buluştuğumuz yerde sandalye sinek kaplıydı. Bu kadar sinek olduğu yerde hastalık hayatın bir parçası haline gelmiş. katı atığın suyunun toplandığı toplama alanı var.  Belediye vidanjörleri buradaki suyu alıyor, Melen çayına basıyor.  Melen çayına su doğrudan İstanbul’a içme suyu olarak geliyor.  Ne arıtma tesisi var nede başka bir şey…Şuan 17 milyonluk tesisin içindeyiz. Tesis gören varsa bana izah etsin.  Bir araziyi kapatmışlar, çukur açmışlar.  İçinde köpeklerin olduğu bir havuz var.  Düzce’yi, istanbul’u Türkiyeyi kaç yıldır bu zihniyet yönetiyor soruyorum… Buradaki insanların günahı ne? Bu hem Düzce’ye hem Türkiye’ye yapılan bir kötülüktür. “ dedi.


Salıcı, basın mensuplarının İstanbul’a gidince su içermişiniz sorusuna “ şu içmem de yemek yer miyim onu bile düşünüyorum.” şeklinde cevaplandırdı.

KELEŞ’İ İSTİFAYA ÇAĞIRDI



Yaşadıkları sıkıntıları anlatan bir köylü kadını, “biz insan değil miyiz? Niye bize hak tanınmıyor.” Dedi. Köy halkı Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’i istifaya çağırdı. CHP Milletvekillerinin ayrıca Düzce Merkez Arıtma Tesisi ile Gölyaka ve Kaynaşlı Çöktürme Havuzunda  Tespit ve Raporlama yapacaklarını açıkladı. 

Haber;S.KAŞKIR