Akçakoca Belediyesi’nde 4 aydır süregelen maaş krizine çözüm üretmekte zorlanan Okan Yanmaz yönetimi, son çare olarak İller Bankası’ndan 6 milyon TL’lik bir borçlanmaya gidilmesi kararı almış ve bunun için meclis olağanüstü gündemle toplanmıştı. Bu toplantıda Başkan Yanmaz ve AK Partili meclis üyeleri arasında gergin anlara neden olan diyaloglar geçerken, maaşların neden aylardır ödenemediğine gerekçe olarak bir kez daha ‘geçmiş dönemden kalan yüklü borçların’ gösterilmesi AK Partili eski Başkan Cüneyt Yemenici’yi kızdırdı.

Tüm gerçekleri açıkladı

Yanmaz’ın sürekli bu bahanenin arkasına sığınmaya çalıştığını savunan eski Başkan Yemenici, sosyal medya hesabından uzun bir açıklama yayımladı. Yemenici bu açıklamada sadece Yanmaz’ı eleştirmekle kalmadı, rakam rakam yaptığı borç kıyaslaması ile her şeyin anlatılanlardan çok farklı olduğunu gözler önüne serdi.

Yemenici’den zehir zemberek açıklama: Verdiği sözlere kendi de inanmıyordu

Akçakoca halkının 31 Mart 2019 tarihinde büyük beklentilerle ve yüksek oy tercihi ile mevcut Okan Yanmaz ve yönetimini göreve getirdiğini anımsatan Yemenici, açıklamasını şu eleştirel ifadelerle sürdürdü: “İlk icraatı, göreve gelir gelmez verdiği sözleri unutmuş olacak ki makam odasının kapısını söktürmek oldu. Ama hatırlayınca tekrar taktırdı. Verdiği sözlere kendi de inanmıyordu aslında. İkinci icraatı, vaatler gerçekleşmeyeceği için bahane üretmek, kim akıl verdiyse bilmiyorum, resmi bilançomuzda olmayan borç rakamlarını afiş yapıp çarşı meydanına astırmak oldu.”

“Borç bahanesinin arkasına sığınıyor”

Ardından sözü borçlanma yetkisi için olağanüstü toplanan meclise getiren ve bu toplantıda her şeyin gün yüzüne çıktığını belirten Yemenici, hiçbir vaadini yerine getiremeyen Başkan Yanmaz’ın ‘bir önceki dönemden kalan borçlar’ bahanesine sığındığını şu cümlelerle aktardı:

“Gelinen noktada sıfır borçla bile devralınsa maaşların ödenemeyeceği açıktır”

“Daha işin başında neden böyle bir yalana başvurduğunu geçen ki olağan üstü toplantıda anladım. Meğerse sebebi, gerçekleştiremediği her vaadin de ve sıkıştığında “çok büyük borçla devraldık” yalanının arkasına sığınmakmış. Gelinen noktada sıfır borçla bile devralınsa, maaşların yine de ödenemeyeceği zaten açıktır. O kadar çok söz verilmiş ki, metre kare başına 3 kişiyi işe almak zorunda kaldı. ABİTAŞ’ı zaten söylemeye bile gerek yok!”

“’Okan Yanmaz gelecek gençler gülecek’ yalanlarıyla belediyeyi ne hale getirdi”

Ardından sözü Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın yerine getiremediği vaatlerine getiren ve eleştirilerinin dozunu yükselterek, mevcut başkanı yalancılıkla itham eden Yemenici, şunları kaydetti:

“Aslında başkanın geçmiş seçim çalışmalarına bakarsanız anlarsınız. 10 Aralık 2013’te, 30 Mart’ta seçimler oldu ve sandıktan çıktınız. Sizin yere basan projeleriniz var mı? Sorusuna  “Seçimlerden önce insanlar hep iş bulacağım diye vaatler veriyorlar. Ama gerçek olan şudur. 13 yıldır bu memlekette bu işler yapılamadı. Bir 5 yıl da başkalarının ne yapıp yapmayacağına halkımız karar verecek. Bizim memleketimizde 500 milyara bir yaz festival düzenleniyor. 5 köfteci para kazanıyor….” dediğini hatırlayanınız vardır. Seçimi kazandıktan 3 ay sonra festival yaptı! Sonrasında da, “Akçakoca’mız uzun süre festivale hasret kalmıştı. Beş yıl aradan sonra, kısıtlı olanaklar içinde güzel bir festival organize etmeyi başardık. … Allah izin verirse seneye çok daha ses getirecek bir festival yapmayı düşünüyoruz. … Dileriz, sıkıntıda olan esnafımıza katkısı olur” şeklinde açıklama yaptı. Neden festival yaptı demiyorum, “Okan Yanmaz gelecek gençler gülecek” yalanlarıyla belediyeyi ne hale getirdiğini söylüyorum…”

Yanmaz’ın meclisteki tutumuna sert tepki: Esefle kınıyorum

Olağanüstü meclis toplantısında söz alan AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Öztaş’ın ‘Çalışanlara kaç aylık borç var?’ sorusuna Başkan Yanmaz’ın hiddetli bir şekilde, “Bunu ne diye soruyorsun? Muhasebe orada, git oradan öğren!” şeklinde karşılık vermesine tepki gösteren eski Başkan Yemenici, “Halkla birlikte yöneteceğiz deyip, halkın oylarıyla seçilen meclis üyelerimizin olağan üstü toplantıda sözlerini bile bitirmesine müsaade etmemesini esefle kınıyorum.” ifadesini kullandı.

Yemenici rakamlarla konuştu

 Ardından mecliste Başkan Yanmaz’ın maaş ödeyememe gerekçesi olarak sunduğu “Büyük borçla devraldık” sözlerine rakamlarla şöyle yanıt verdi:  

“Belediyeyi devir aldığımız 2014 takvim yılı sonunda Aktif tarafı VARLIKLARI, pasif tarafı KAYNAKLARI temsil eden 65 milyon 949 bin TL aktif - pasif toplamı bulunmaktaydı.

Aktif toplamın içerisinde 15 milyon 546 bin TL bir yıl içerisinde nakde dönüşebilecek DÖNEN VARLIKLAR, bir yıldan fazla sürede nakde dönüşecek 50 milyon 403 bin TL DURAN VARLIKLAR yer almaktaydı.

Pasif toplamda ise 20 milyon 877 bin TL KISA, 10 milyon 852 bin TL UZUN VADELİ BORÇLAR ile 34 milyon 220 bin TL ÖZ KAYNAK toplamı yer alıyordu.

Yönetimimizin son takvim yılı 2018 bilançosunda ise 117 milyon 504 bin TL gibi bir bilanço büyüklüğüne ulaşılmıştır.

DÖNEN VARLIKLARIMIZ 27 milyon 401 bin TL, DURAN VARLIKLARIMIZ ise 90 milyon 103 bin TL ile varlıklarımız neredeyse ikiye katlanmış durumdaydı.

Buna paralel KAYNAKLARIMIZ da artmış, KISA VADELİ borcumuz 30 milyon 27 bin TL, UZUN VADELİ borcumuz 47 milyon 845 TL, ÖZKAYNAK TOPLAMIMIZ ise 39 milyon 632 bin TL olmuştur.”

“Biz borçlansak da maaşları günü gününe ödedik”

“Akçakoca Belediyesi dönemimde borçlanmıştır doğrudur, ancak borçlanılan tutar ile maaşlar günü gününe ödenmiştir.” diyerek Yanmaz’ın borç bahanesinin arkasına sığınmasına atıfta bulunan Yemenici, “Yatırımlarımızda kullanılarak VARLIKLARIMIZ da gözle görülebilir şekilde artmış ve doğru yönetim anlayışımızla olumlu gelir-gider farkı oluşarak ÖZKAYNAĞIMIZDA da artış gerçekleşmiştir.

Tabii, doğruyu görmek isteyecek gözlerle bakılırsa! İftira atmak veya kendi başarısızlıklarına zemin hazırlamak için bakılırsa ÖZKAYNAĞIDA borç olarak toplar “120 milyon borçla devir aldık” dersiniz.

Öz sermaye olarak da isimlendirilen öz kaynak; “işletme sahip veya sahiplerinin işletmedeki payına  verilen isimdir”. Yani Belediyenin kendi kaynağıdır. Şimdi madalyonu tersine çevirelim. 2020 takvim yılı, yani Başkan Beyin 2 yıllık bilançosuna bakalım. 2020 Aktif – pasif büyüklüğü 113 milyon 168 bin TL. DÖNEN VARLIKLARI 33 Milyon 54 bin TL, DURAN VARLIKLARI azalış göstererek ( yani satarak ) 80 milyon 114 bin TL olmuştur. Buna paralel KISA VADELİ borçlar ikiye katlayarak 56 milyon 977 bin TL’ye, UZUN VADELİ  BORÇLAR 47 milyon 162 bin TL’ çıkmış, maalesef kısa bir zamanda kötü bir yönetimle olumsuz gelir-gider farkıyla  ÖZ KAYNAKLARIMIZ  9 milyon 29 bin TL’na gerilemiştir.”

“Belediyenin özkaynaları yaklaşık yüzde 80 azalmış, belediye borç batağına sürüklenmiştir”

Yemenici son olarak şu ifadelere yer verdi: “Uzun lafın kısası; belediyenin mallarının zararına satışı ve takası yapılmış, üstüne daha da borçlanılmış ve 2 yıl gibi bir sürede elle tutulur gözle görülür bir hizmet yapılmamış, hesapsız ve karşılığı belli olamayan harcamalar ve israf ile ÖZKAYNALARIMIZ yaklaşık yüzde 80 azalmış, belediye borç batağına sürüklenmiştir. Belediye personelimizde çok ciddi mağdur edilmiştir. Bu yönetim tarzıyla görev süresinin sonunda nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı kestirmek hiç de zor gözükmüyor! Görüldüğü üzere, AK Parti belediyeciliği dönemine sürekli suçlamalarda bulunarak, içme suyu barajı ve arıtma tesisine laf atarak, rakamları yalan yanlış afişlere yazarak bu işin sürdürülmesi mümkün değildir.

“Cumhur İttifakı ruhuna aykırı hareketlerin de sorumlusu bizzat Başkan Beyin kendisidir”

İçine düşürdüğünüz bu mali tablonun da, verilemeyen maaşlarında, yok pahasına satılan gayrimenkullerinde, devlet adamlığını bırakın insan olmanın hasletlerine sığmayan üslubunda, Cumhur İttifakı ruhuna aykırı hareketlerin de sorumlusu bizzat Başkan Beyin kendisidir. Belediyenin finansal varlıklarını düzgün kullanmayıp, aylarca maaşların ödenememesi gibi acı bir tabloyu bana bağlama çabasının yorumunu siz değerli hemşehrilerime bırakıyor, iftira atmak suretiyle şahsımı karalamaya çalışanları Allah’a havale ediyorum.”