Düzce'nin 38 kilometrelik sahil şeridine sahip Akçakoca ilçesinde bulunan 8 asırlık Ceneviz Kalesi'nde peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi yapı tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı.

Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz, UNESCO tarafından 2013'te Geçici Dünya Mirası Listesi'ne alınan kaledeki son durumu yerinde görmek için beraberinde meclis üyeleri Hanife Tetik, Yüksel Yılmaz, Şenol Yazgan, Mesut İnceoğlu, Hakan Öztaş, Sinan Akın, Kadem Direk ve MHP İlçe Başkanı İsmail Pazvant ile birlikte inceleme gezisi yaptı.

Meclis üyeleri ile birlikte kaleyi gezen Başkan Yanmaz, restorasyon süreci sona eren kaledeki eksikliklerin giderilip yaz sezonuna hazırlanması konusunda birim müdürlerine talimat verdi.

Başkan Yanmaz yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesi'nde denize sıfır konumuyla tarihin izlerini taşıyan Akçakoca Ceneviz Kalesi'nin vatandaşların ziyaretine açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Düzce Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Genel Sekreterliği ve Akçakoca Belediyesi’nin el ele vererek çalışma yürüttüğünü anımsattı.

"Vatandaşlarımızı Ceneviz Kalesi'ne bekliyoruz"

Kale içinde yürüyüş yolları, seyir terası ve çevre düzenleme çalışmalarının proje çerçevesinde adım adım ilerlediğine vurgu yapan Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, kalenin yaz sezonunda eksiksiz bir şekilde vatandaşların hizmetine sokacaklarını ifade etti. Yanmaz ayrıca vatandaşları geçmişin izlerini sürmek için ilçeye davet etti.

Öte yandan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca arkeolojik doğal sit alanı ilan edilen Ceneviz Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaklaşık 8 yıldır aralıklarla devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla geçtiğimiz yıl bahar aylarından itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.