Akçakoca’nın tarihi değerlerinden olan Ceneviz Kalesi’nde 2020 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarının Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın yakın takibi ve girişimleriyle devam ettiği bildirildi.

Düzce Valiliği’nden yapılan yazılı bilgilendirmede, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Düzce Konuralp Müzesi Müdürlüğü denetiminde devam eden kalenin kurtarma kazısı, peyzaj ve restorasyon işlerinin yıl içerisinde tamamlanarak ziyarete açılacağı bildirildi.

Açıklama şöyle devam etti: “11. ve 15. Yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kuran Cenevizliler’den miras kalan Akçakoca Ceneviz Kalesi, 2013 yılında ‘‘Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’’ adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici listesine adını yazdırmıştır.

Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinden günümüze kadar gelen Ceneviz Kalesi ve çevresi, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 01.07.1996 tarih ve 4734 Sayılı Kararı ile Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiştir.

Moloz taşlarla inşa edilmiş olan kalenin, kara tarafından giriş kapısı ve yanında da yüksek bir kulesi bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde günümüzde dilek kuyusu olarak bilinen 5.30 metre çapında o dönemde su ihtiyacını karşılayan su sarnıcı bulunmaktadır.

İlimizin tarihi simgelerinden biri olan Ceneviz Kalesi, denizden yüksek ve denize sıfır konumuyla tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgemizdeki ender merkezlerden biridir. Batısında ve doğusunda bulunan plajları mavi bayraklıdır ve bölgemiz için ayrıcalıklıdır. Yalıyarlar olarak isimlendirilen bu plajlardan biri kıyı boyunca yer alan mağaralar barındırması sebebiyle de fok kayalıkları olarak anılmaktadır.

Tarihi, doğal ve turistik nitelikte birçok değere sahip olan ilimizin turizm potansiyelini artırmak için, Valiliğimiz koordinesinde ilgili kurum ve kuruluşların özverili çalışmaları aralıksız olarak devam etmektedir.”