Akçakoca’da yaşadığımız hakikaten çok üzüldüğümüz bu güzel turizm beldesinde çok güzel bir işletmenin yangında tamamen kül olmasından bahsedeceğiz. Yangında tamamen kullanılamaz hale geldi. Bunun tedbirini, müdahalesini birçok sebebini alt alta üst üste koyduğumuzda Akçakoca’da gerçekten kötü bir gece yaşadık. İşletmeciye Allah kolaylık versin. 1 buçuk yıldan beri pandemi sürecinde ekonomik sıkıntı içinde olup da yavaş yavaş anca kendini toparlama safhasındayken, ekonomik olarak bir yerlere. Birikimlere yaraları sarmak yapısındayken dediğiniz gibi yaşanan olay hakikatten çok üzüntü vericiydi.

Hadiseye şuradan bakmak istiyorum. Bu yangınlar niye oluyor? Neden oluyor? Bunun kendine özgü sebepleri vardır. Ama edindiğimiz bilgilere göre bu yangın daha önce başka işletmelerde de olmuştu. Bacadan başlayan bir yangın. Bacalarında ızgara yapılma aşamasında yağlı buharların bacanın içinde yağ tabakası oluşturmasından vesile çok ciddi bir sonuçlara sebep oluyor. Şimdi bu Akçakoca’da yaşandı. Türkiye genelinde zaman zaman farklı yerlerde yaşanıyor. Ama hepsinden önemlisi belediyelerin burada zabıtanın, itfaiyenin restoranlarda, lokantalarda yapılan bacaların, mutlak ve mutlak bu ızgara bacalarının gözden geçirilmesi ve bunun iyi takip edilmesi gerekiyor. Yanan yer kişinin şahsi malı mülkü ama milli bir servet, diğer milli servetlere, işletmelere zarar vermeme adına tedbir adına bunun çok ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğine uyarmak istiyoruz, öngörmek istiyoruz.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Sayın Bakanımız, Belediye Başkanımız Faruk Özlü buraya giderek incelemelerde bulundu. Ve yine Kaymakam Yasin Öztürk ve yetkililer giderek ekonomik olarak, içtimai olarak yapılması noktasında sözler verdiler, sahip çıktılar. Öncelikle teşekkür ediyoruz bu hassasiyetlerinden dolayı. Çünkü esnaf gerçekten zor durumda işletmeciler çok zor durumda. Böyle bir hadisede zor şartların içinde ticaretin olmadığı, kısıtlandığı, hizmet sektöründe durma noktasında olduğu günlerde bir yatırım yapılmışsa, yatırımda da anca geriye dönüm yavaş yavaş başladı noktada yaşanan bu hadise hakikatten içler acısı. Gerek Akçakoca gerek Düzce’deki insanlar devletin yetkilileri, esnaf odaları, sivil toplum kuruluşları bu ve buna benzer hadiselerde, vakalarda veya kazalarda, felakette tabiri caizse bunun felaket yangından ziyade orada kullanılabilecek hiçbir şey ortada yoktu. Yani o bölümde bir tane çay kaşığı kurtarılacak şekilde, kullanılacak şekilde değildi. Buraya sahip çıkılma noktasındaki eğilimi takdirle karşılıyoruz ve bundan sonraki süreçte de buraya sahip çıkılması lazım. Çünkü çok ciddi bir yatırım. Ahşap bina olduğundan dolayı da sigorta kapsam alanına almamış burayı.                 Yılların birikimi gitti. Bu insanların bütün kazancı da esnaflık üzerine, hizmet sektörü üzerine. Ben gerek Sayın Bakan gerek Sayın Vali gerek ilçedeki değerlerin bu meseleye sahip çıkarak esnafın yeniden hizmet sektörüne geri dönüş noktasında yardımlar edeceğine, yardımlarda bulunacağına faydalı olacağına inanıyorum.

Yine Akçakoca’dan devam edelim. Türkiye genelinde emniyette tayinler oldu. Akçakoca’ya Düzce İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Coşkun Bey İlçe Emniyet Müdürü olarak atandı. Hakikaten halkla ilişkileri güzel. İnsanlarla çok güzel temas kuran, turizm ve diyalog noktasında çok güzel bir vizyonu olan bir idareci, polis, müdür. Kendisine yeni görevi hayırlara vesile olsun. İnşallah kendisine, ailesine, ilçeye hayırlara vesile olur. Bu arada İl Emniyet Müdürü Sayın Mehmet Ali Akkaplan’a da bu konuda gösterdiği hassasiyet ve tespit noktasında tebrik ediyoruz. Bu gerçekten Akçakoca çok önemli. Niye önemli? Akşam olduğunda veya gündüz saatlerinde, hafta sonlarında tüm Düzce’nin bölgenin akın ettiği bir yer. Akçakoca mesire alanı. Düzce diyelim ki bir beden diğer azaları kol, bacak ama Akçakoca akciğer gibi çok önemli. Yani oturduğumuz, kalktığımız, denize girdiğimiz, hayatımızın önemli misafirlerini ağırladığımız, önemli günlerde bulunduğumuz bir mekânımız Düzce’nin akciğeri gibi. Buraya da bu Sayın Emniyet Müdürümüzün atanması hakikaten isabet oldu.

Biliyorsunuz Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk tayin olmuştu Hatay Reyhanlı’ya. Biga Kaymakamı Akçakoca’ya geliyor. Onu tam tanımıyoruz. İnşallah o da bu vizyon-misyon dahilinde memlekete faydalı yatırımlar yapar. İnsanlara faydalı olmak kadar güzel bir erdem yok. Akçakoca’da bizim hayatımızın en önemli geçiş noktalarında birisi olduğu için de burada yaşamımızın, yaşam alanımızın paylaşılması yaşanması noktasında çok önemli bir geçiş noktası.

Akşam Okan Yanmaz’ı göremedik. Belediye başkanının bu kadar büyük bir felaket varken kendisinin Rusya’da, Ukrayna’da bir kardeş belediye projesi dâhilinde yurtdışında olduğunu öğrendik. İnşallah memleket adına millet adına faydalı hizmetleri yaparlar.

Gelelim yine yaşadığımız felakette sonuç olarak ben sabah da oradaydım, akşam da oradaydım. Hakikaten orada olağanüstü bir gayret vardı akşam. İnsanlar yangını durdurabilmek adına çırpındı.  Bu sabah gelenleri de gördüm. Bu sabah insanlar hakikatten ne yapabiliriz burada ne yapmalıyız. Çünkü oradaki Güney Alpay kardeşimiz, oradaki esnaf arkadaşımız hakikaten çok sevilen birisi. Akçakoca’da güzel kabul görmüş birisi. Onun yaşadığı bu felaket halinde herkes ne yapabiliriz diye bir mücadele içine girmiş.

Orada bir avukat arkadaş Behçet Alkan Lokum yardım seferberliği yapacağız dedi. Kendi sosyal medyasından da paylaştı. Toplu ve düzenli olarak buradaki işletmenin yeniden hayata geçmesi noktasında el birliği yapacağız dedi. İnşallah bu yaşanan büyük felaket bir daha tekrar etmez ama bunun içinde Akçakoca Belediyesi, Düzce Belediyesi diğer belediyeler restoranlarda ızgara salonlarında bacaların mutlaka ve mutlaka çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Yani ayda bir ilaçlanıp da orada biriken dokunun bertaraf edilmesi lazım. Olmadığı zaman bu ve bunun gibi hadiselerle karşılaşabileceğimiz noktasında bir tespit oldu. Yani her ay değil belki ama bilimsel olarak ne zaman hangi zamanda yapılıyor bunun da uzmanı bilir. İtfaiyeciler bilir veya uzmanlar bilir. Fakat bunda dikkat edilmesi gereken sebebin bu olduğuna inanıyoruz. Kolay değil insanlar yıllarca birikimlerini bir iki saatte kaybettiler. Bu konuda hakikatten Düzce’nin insanı, Akçakoca’nın insanı hassastır.

Bugün Esnaf Odası Başkanı Akçakoca’dan bir açıklama yaptı. Biz de her anlamda destek olacağız diye. Ciddi bir destekle ciddi bir yardımla kendisinin de çabasıyla bu yaranın sarılacağını düşünüyorum. Büyük geçmiş olsun. Zamanında ve ciddi bir müdahale olmasaydı çınar Caddesi dediğimiz yer Akçakoca’da yoğun bir cadde. Cana gelmedi mala geldi ama mal da kıymetli. İnsanların yangının çıktığı esnada iyi organize olup oradan kurtulmaları da büyük bir mutluluk ve umut. Kaldı ki cadde de çok hareketli bir cadde. Akçakoca’nın en hareketli caddesi. Eğer bir rüzgâr olsaydı poyraz olsaydı Allah muhafaza o yangın Büyük Caminin bölgesine kadar giderdi. Onun için bunları yaşamamak adına güzel tedbirler alalım. Öncelikle Akçakoca belediyesi bu konu ile ilgili takibini ve tetkikini iyi yapmalı. Bunu Sayın Okan Yanmaz’la da görüştüğümüzde de bu konu ile ilgili çok ciddi hassas bir şekilde yapılması gerekeni yapacağını söyledi.