D-100 Karayolu’nda ilginç bir yol hikâyesi ortaya çıktı. İddiaya göre; karayolunun İslahiye Köyü mevkii Düzce istikametindeki yolun geçtiği 2 bin 980 metrekare alana kamulaştırılmadan yol yapıldı. Arazilerinden yol geçen mal sahipleri de soluğu mahkemede aldı. Uzun yıllar süren yargı aşamasında mahkeme 5 arazi sahibine yolun geçtiği alan için 57 bin TL değer biçti. Mahkeme tarafından verilen miktarı yeterli bulmayan mal sahipleri bir kez daha mahkemenin yolunu tuttu. Yaklaşık 7 yıl süren dava aşamasının ardından mahkeme söz konusu alanın değerinin yeniden ölçülmesi kararı verdi ve arazinin eski haline getirilmesini istedi.


Mal sahiplerinden Sami Alkan, “7 yıl önce bizden habersiz istimlak etmişler. Bizde yolu hesapladık, 14 dönüm yer 13 dönüm çıktı. Geri kalan kısmını araştırdığımızda kalan kısmın yolda olduğunu tespit ettik. Dava açtık, bize 57 milyar para teklif edildi. Bizde itiraz ettik ve yargıtaya intikal etti. Mahkeme yerin eski hale getirilmesini istedi. Anlaşma da olmayınca yerin sınırını belirleyelim istedik. Süreç başladı. Gereken neyse yapılacak.” dedi.


Mal sahipleri de bugün avukatları ve icra yetkilileri ile birlikte yolun asfalt olan yaklaşık 3 metrelik kısmının da kapsayan alanı kapatmak için geldi. Alan ölçümü yapıldı sıra kapatmaya geldiğinde ise bir engel daha çıktı. Jandarma ve emniyet ekipleri yolun kapatılması halinde güvenliğin sağlanamayacağını karayolları tarafından gerekli uyarıcı levhalar getirilmesini talep etti. Bu sefer avukatlar ve karayolları arasında telefon trafiği yaşandı.

 

Yolun geçtiği 3 metrelik kısmın kendilerine ait olduğunu savunan arazi sahiplerinin avukatları karayolları yetkilileri ile yaptıkları konuşmada mahkeme kararı olduğunu ve asfaltı kaldıracaklarını belirtti. Avukatların ısrarına rağmen karayolları yolun güvenliğini sağlayacak uyarıcı levhaları göndermedi. Bu durumda olay yerinde bulunan emniyet yetkilileri yolun sınırını çizilmesi halinde karayollarının gerekli uyarıcı tedbirleri sağlayacak önlem alınmadığından kararın yarına ertelenmesi için tutanak tuttu.

 

Haber; S.KAŞKIR