İsrail ordu radyosu, yardım konvoyuna operasyonun Gazze'nin 65 kilometre açıklarında düzenlendiğini bildirdi.
El Cezire televizyonu, konvoyun önderliğini yapan Türk Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyonun görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, operasyonun helikopter destekli yapıldığı görüldü. İsrail radyosu, askeri sansürün, İsrail'deki hastanelere nakledilen ölü ve yaralılarla ilgili her türlü bilginin yayınına yasak koyduğunu söyledi.
İsrail ordu radyosu, oeprasyonda 16 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin de yaralandığını söyledi. Radyo ayrıca, İsrail askerlerinin "ellerinde sivri objeler bulunan gemi yolcularıyla karşı karşıya geldikten sonra" ateş açtığını öne sürdü.
İsrail radyosu, askeri sansürün, İsrail'deki hastanelere nakledilen ölü ve yaralılarla ilgili her türlü bilginin yayınına yasak koyduğunu bildirdi.
Ancak yardım konvoyunun organizatörlüğünü yapan Özgür Gazze Hareketi ise askerlerin gemiye biner binmez ateş açtıklarını söyledi.
GEMİLER HAYFA'YA MI YÖNLENDİ?
Gemilerin akıbeti ve şu anda nerede olduğu bilinmiyor. Gerek Özgür Gazze Hareketi gerekse de Türk insani yardım kuruluşu İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH), gemilerin gazetecilerin beklediği Aşdod limanına değil Hayfa'ya yönlendirildiğini söyledi. 
İHH Kriz Masası’ndan Reşat Başer, sabahtan beri gemilerle olan bütün telefon ve internet bağlantılarının kesildiğini ifade etti.
Başer kendilerine 3 ölü, 50 yaralı bilgisi geldiğini ancak İsrail basınında yer alan 16 can kaybı bilgisinin teyit edilemediğini ifade etti.
Başer, “Mavi Marmara yolcu gemimizin Hayfa limanına götürüldüğünü biliyoruz. Kargo gemilerimiz de saldırıya uğradı, oradaki arkadaşlarımız için kaygı içindeyiz” dedi. İsrail komandolarının düzenlediği operasyonda gemide mahsur kalanlar yardım çağrısında bulunduğu bildirildi.
Gazeteciler ile yabancı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 560 kişi taşıyan gemi dün Kıbrıs açıklarında diğer 8 gemiyle buluştuktan sonra Gazze'ye doğru hareket etmişti.
1995 İsrail-Filistin geçici barış anlaşmasına göre 32 km’lik Gazze sahilinin denetimi İsrail’de bulunuyor. Bu nedenle İsrail’in onayı olmadan Gazze’ye girmeye çalışmak ihlal anlamına geliyor.
YÜKSEK TANSİYON
Yardım konvoyları nedeniyle Akdeniz'de bir süredir tansiyon yüksekti. İsrail ordusu, gemilerin Gazze'ye gitmekte ısrarcı olması durumunda operasyon düzenleyebileceğini söylemiş ve yardım malzemelerinin güneyde bulunan Aşdod limanına boşaltılmasını istemişti.
İsrail, yardım malzemelerinin bir kısmının Hamas tarafından silah yapımından kullanılmasından endişe ediyor ve bu nedenle de gelen yardımlar üzerinde sıkı denetim uyguluyor.
İsrail resmi makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak ilk tepki Türk dostu olarak da bilinen İsrail Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer’den geldi.
Reuters haber ajansı, Ben Eliezer’in Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Görüntüler elbette ki hoş değil. Bütün hayatını kaybedenler için üzüntümü ifade edebilirim” dediğini bildirdi. Gemide 4 Düzceli vatandaşımızında olduğu öne sürüldü. Gemide Bulunan Düzelilerin isimleri ise şu şekilde; İbrahim Korkmaz, Erdinç Tekir, Fatih Kavaktan ve Ergin Trabzon.

Haber; Ş. ÇAKIR