Dün ilk yangın haberi Kurtsuyu bölgesinden gelmişti. Şiddetli lodosun etkisi altında ekiplerin sabaha kadar çalışmalana rağmen yangın güçlükle kontrol altına alınabildi. Yer yer soğutma çalışmalarının yapıldığı sabah saatlerinde Düzce Valisi Vasip Şahin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı, Boğaziçi Belediye Başkanı Ali Soyer ve Orman İşlet Müdürü Hüseyin Koz bölgede incelemelerde bulundu. Vali Şahin ile beraberindekilerin üzüntüleri yüzlerinden okunuyordu. Aynı günde 4 noktada yangın çıkmış olmasından dolayı Vali Şahin, yetkilileri uyardı.

Vali Vasip Şahin şöyle konuştu; "Ormanları sürekli dolaşmamız gerekiyor. Orman Müdürlüğü ekiplerimiz Düzce genelinde bulunan tüm ormanları dolaşarak olası bir yangında ilk nereden nasıl bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor bunların bilgilerini toplamaları gerekiyor. Yangın çıktığı saatlerde Ankara'da bir toplantım vardı. Bu toplantı sırasında Düzce'yi arayarak gerekli çalışmaların yapılmasını talep ettim. Bugün ise incelemelerde bulunuyorum. Köylüler burada yangını söndürebilmek için büyük uğraşlar vermişler. Sonbahar aylarında olmamızdan dolayıda yapraklar felan hep kurumuş. Yaprakların kuru olması yangını büyüttüğünü gördük. Ama örtülük bir arazinin yandığını görüyoruz. Şu anda ne kadar arazinin yandığını söylemek için erken ama yaklaşık 70-80 dönümlük bir arazinin yandığını düşünüyoruz. Buradaki yangında neyin ne olduğu henüz belli değil. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri burada incelemeler yapacak ve yangının neden nasıl çıktığı belli olacak" dedi.

Bu arada gazeteciler den gelen "Köyülülerin fındıklık arazisi açması için yakılmış olabilirmi?" şeklindeki soruya Vali Şahin temkinli yaklaştı. Şahin; "Bu konu ile ilgili olarak değerlendirmeler yapılacak. Araştırmalarımız olacak. Araştırmaların ardından neyin ne olduğu belli olur. Yangınlar ile ilgili olarak köylülerden fındıklık arazisi açmak için yakmış ise bu cezalandırılmalıdır. Beyköy'de ise küçük bir yangın meydana gelmiş. Buradaki yangında hemen büyümeden söndürülmüş. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılacak" şeklinde konuştu.

Yanındaki heyetle birlikte Boğaziçi Beldesinin Kurtsuyu bölgesinden Çilimli İlçesine geçen Vali Şahin, Çilimli Kaymakamı Volkan Barış Göçmez'den bilgi aldı. Sonra da vatandaşlara çağrıda bulunurak; "Böyle çalı gibi yakılacak şeyler yakıldığı zaman çok dikkatli olunmalıdır. Bilinmelidir ki böyle şeylerin yakılması çevre Kanununa göre aykırıdır. Fakat yine yakılıyorsa hem kendi bahçesi için hemde başkalarının bahçesi için tedbir alınmalıdır. Dikkat edilmelidir" dedi.

Haber; Ş. ÇAKIR