Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiren vatandaşları ve ünlü olma hayali kuran gençleri gözüne kestiren sözde cast ajansları Düzce’de ortaya çıktı.

İddiaya göre; sosyal medya ve kariyer sitelerinde yayınladıkları “Sizi ünlü yapacağız” ilanlarıyla Düzceliler’i ağına düşüren sözde ajans çalışanları Sürur Otel’de yüzlerce kişiyle görüşme gerçekleştirdi. Başvuranlardan 400 TL ‘eğitim ücreti’ talep edilirken eğitimin ardından ise dizilerde bölüm başı 400 ile 1.600 TL para kazanacakları vadedildi.

Talep edilen ücreti ödeyen vatandaşlara ‘eğitim için biz size ulaşacağız’ denildi ancak aradan geçen sürede dönüş yapılmadı. Kendilerini menajer olarak tanıtan kişilere ve İzmir alan kodlu sözde şirket numarasına ulaşmaya çalışan mağdurlar cevap alamadı.

MAĞDURLAR ÖNCÜ’YÜ ARIYOR

Mağdur olan vatandaşlar biri Öncü Haber Merkezi’ni arayarak başka vatandaşların da aynı tuzağa düşmemesi için yaşadıklarını anlatmaya başladı.

“KARİYER SİTESİNDEKİ İLANI GÖRDÜM, BAŞVURDUM”

3 aydır işsiz olduğunu belirten Fatma A., “Kariyer sitelerinden başvurmadığım ilan kalmadı. Yine bir kariyer sitesinde Set Ajans diye firmanın oyunculuk ilanını gördüm. Bir umut başvurdum. Bir süre sonra telefonuma “Tebrikler. Başvurunuz onaylandı.” şeklinde bir mesaj geldi. Birkaç gün sonra Sürur Otel’de görüşmeye çağırıldım. Benimle birlikte onlarca insan daha sırada bekliyordu.” dedi.

“BİR ADAM DÖRT AYDA ARSA PARASI KAZANDIĞINI SÖYLEDİ”

Görüşme sırasında öncesinde inandırıcı olunması adına her şeyin planlandığı belirten Fatma A., “Orada beklerken kılık kıyafeti düzgün olmayan bir adam “Ben 4 ayda arsa alacak kadar para kazandım. Kesinlikle başvurun” şeklinde insanlara bir şeyler anlatıyordu. Orada bir form doldurdum. Eşim için de başvuru yaptım.” dedi.

“2000 TL EĞİTİM BEDELİ VAR, SİZDEN 400 ALACAĞIZ DENDİ”

Eğitim için kendinden para istendiğini belirten Fatma A., şöyle devam etti: “Bana 2 bin TL değerinde bir eğitim düzenleneceği ve bu eğitimin bin 600 TL kurumun karşıladığı söylendi. 400 TL eğitim için para istendi. Eşim ve kendim için toplamda 800 TL ödeme yaptım. Eğitim yapılmadan aynı kişinin attığı iki imzalı bir sertifika verildi ve pazartesi eğitim yapacağız hatta paranızı geri alacaksınız denildi.”

“NE EĞİTİM VERİLDİ, NE ÇEKİM YAPILDI, BİR DAHA ULAŞAMADIM

Kendisini Çağla Hanım diye tanıtan menajer olarak tanıttığını belirten Fatma A., “Perşembe günü içinde Gebze'de çekim yapılacak masraflarınız firmamıza aittir dediler. Yapılacak çekimler başına 400-1.600 TL arasında para alacağımız söylendi. Ancak verdiği telefon kapı duvar. Ayrıca mesaj gönderilen sabit hat sürekli bir oyalama sürecinde. İşin özü bu arkadaşların dolandırıcı olduklarını düşünüyorum.  Eşim ve ben issiziz bir umut ekmek kapısı diye mağdur olduk. Dileğim başkaları bizim düştüğümüz hataya düşmesin.” sözleriyle Düzceliler’i dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“ÇOCUĞUM SOSYAL MEDYADA ‘SİZİ ÜNLÜ YAPACAĞIZ’ İLANINI GÖRMÜŞ”

Dolandırıcıların tuzağına düşmekten son anda kurtulan Ayhan K. isimi vatandaş da Öncü haber Merkezi’ne ulaştı. Ayhan K., “Çocuğum sosyal medyada “Sizi ünlü yapacağız” diye bir ilan görmüş ve başvurmuş. Sözde ‘Set Ajans’ diye bir firmadan aradılar ve görüşmeye çağırdılar, hiçbir ücret talep etmediklerini söylediler. Sürur Otel’e görüşme için gittiğimizde bizimle birlikte en az 50 kişi daha vardı.” dedi.

“DÜZENİ İNCE İNCE KURMUŞLAR”

Ücret talep edilmeyeceğinin belirtilmesine rağmen kendilerinden ücret istendiğini savunan Ayhan K., “Görüşmek için odaya girdiğimizde bir eğitim olacağı ve 400 TL ücret ödenmesi gerektiğini söylediler. Ben de daha önce ücret istemediklerini neden şimdi istediklerini sordum. Eğitim için dediler. Valilikten izin belgeniz var mı diye sorduğumda ise bana seslerini yükselttiler. İçeride öyle bir düzen kurmuşlar ki insanları tava getirecek manken gibi kızlar görüşmeleri yapıyor. Dolandırıcı oldukları aşikar oldukları için biraz tartıştıktan sonra para ödemeden çıktım.” diyerek dolandırılmaktan son anda kurtulduğunu söyledi.

“İNSANLAR DİKKATLİ OLSUN”

Dışarıda en az 50 kişinin daha sırada beklediğini belirten Ayhan K., “Dışarı çıktıktan sonra insanlara bunların dolandırıcı olduğunu söyleyerek inanmayın diye bağırdım. Benim sözlerim üzerine bir miktar insan oradan ayrıldı ancak birçok kişiyi daha dolandırdılar. Durumu polise haber verdim. İnsanlar böyle oyunlara gelmesinler” diyerek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

FİRMANIN TELEFONLARINA ÇIKAN YOK

Öte yandan mağdurlara ‘bize buradan ulaşabilirsiniz’ diyerek verilen İzmir alan kodlu numaraları defalarca arayan Öncü Haber muhabirlerinin telefonunu açan olmadı. Kendilerini ‘Set Ajans’ personelleri olarak tanıtmalarına rağmen İzmir’de bu isimle faaliyet gösteren bir firma olmadığı ortaya çıktı.

ÖNCÜ İSTİHBARAT SERVİSİ