FETÖ ile bağlantılı olduğu belirlenerek KHK ile kapatılan Düzce Eğitim Gönüllüleri Derneği (DEGDER) ve Aktif Eğitim Sen eski yönetici ve üyelerinin yargılandığı davada 6’sı tutuklu 15 sanık bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesince yeni inşa edilen duruşma salonunda yapılan duruşmaya, sanıklar ve avukatlarıyla sanık yakınları katıldı. Sanıkların savunmalarında suçlamaları kabul etmemesinin ardından sanık avukatları da müvekkilleri hakkındaki suçlamaları reddederek tahliye talep etti.
Avukat savunmaları sonrasında çoğu kamu çalışanından oluşan sanıklardan bazıları söz konusu derneklere üye olduklarını fakat yönetim kuruluna kendilerinin haberi olmadan seçildiklerini belirterek, suçlamaları kabul etmedi.

Savcı mütealası
Duruşmada mütalaasını okuyan savcı, tutuklu sanıklar A.Ç., F.K., F.T., H.A.S., O.Y., S.Ç. ve tutuksuz sanıklar, E.O., E.H., F.G., İ.B., O.G., F.B.’nin DEGDER ve Aktif Eğitim Sen’e üye olduklarını, Bank Asya’da hesaplarının olduğunu, örgüt tarafından yapılan çağrı üzerine hesaplarında para yatırdıklarını, bazı sanıkların çocuklarını FETÖ ile ilişkili okullara gönderdiklerini, bir sanıkta ise örgütün haberleşme programı olan Bylock tespit edilmesi sebebiyle, tutukluların tutukluluk hallerinin devamı, cezalarının yarı oranında artırılması talep edildi.

Karar
DEGDER ve Aktif Eğitim Sen eski yönetici ve üyelerinin yargılandığı davada tutuklu sanık H.A.S.’nin örgüt üyeliği ve örgütün haberleşme programı olan Bylock kullandığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası ile yargılanması şartıyla tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tutuklu ve tutuksuz yargılanan toplam 14 sanık için ise dosya kararı çıktı. Tahliye kararı verilen 14 sanık en fazla 6 yıl 3 ay, en az 1 yıl 13 ay ile yargılanacak. Sanıkların cezaları kesinleşirse kendilerine verilen cezaların kalan bölümleri için yeniden cezaevine girecek.

Haber:Ö.YILMAZ