Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü geçtiğimiz ağustos ayında yürütülen faaliyetleri açıkladı. Denetimlerin hız kesmediği çalışmalar kapsamında kurallara uymayan ve halk sağlığını hiçe saydığı tespit edilen işletmeler cezasız kalmadı. 1 aylık rapora yansıyan çalışmalar özetle şöyle:

“İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera Daire Başkanlığında görevli personel ile birlikte Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında dağıtılan yonca ve korunga tohumlarının vejetasyon kontrolleri (100 da alanda yapılan yonca ve 50 da alanda yapılan korunga) yapılmıştır.

GIDA VE YEM KONTROL FAALİYETLERİ

 Ağustos ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 742, yem satışı yapan işyerlerinde 7 olmak üzere toplam 749 adet denetim yapılmıştır. Ağustos ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 15 bin 203 TL idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 25 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır. Gıda İhracatı için 37, izleme vb. programlar için 19 adet olmak üzere toplam 56 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 45 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 58'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

İHRACAT İŞLEMLERİ

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Ağustos ayı içerisinde ihraç edilen 443 ton 790 kg fındık ve ürünleri için 58 adet, 885 ton 661 kg diğer gıda maddeleri için 23 adet, 1.910 ton 521 kg orman ürünleri için 59 adet olmak üzere toplam; 3.239 ton 972 kg, ürün için 140 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

ARICILIK YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ

Arıcılık desteklemeleri kapsamında 4 çiftçiye ait 41.213 TL'lik hibe ödeme icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlar kapsamında 17 adet başvuru olmuştur. Değerlendirme sonucunda 15 adet başvuru uygun görülmüştür. Hibe desteklemeleri ile ilgili iş ve işlemler devam etmektedir. Bir üretici birliği, iki yetiştiriciliği birliği ve üç Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin genel kurul toplantısı yapılmıştır. 2021 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 56 adet parselin satışı, 2 vasıf değişikliği ve 2 adet ifraz işlemi sonuçlandırılmıştır. Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında kurulan Şeker Mısır Adapare'nin Tarla Günü Yapıldı. Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında, Sakarya Mısır Araştırma Enstüsü Müdürlüğü işbirliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan Şeker Mısır Adapare'nin Kadın Çiftçiler Eli İle Tarladan Bardağa Yolculuğu Projesi kapsamında Merkez Köprübaşıömerefendi Köyü'nde tarla günü etkinliği gerçekleştirilmiştir.