Ülkenin güneyi yangın, kuzeyi ise sel felaketleri nedeniyle büyük yara aldı. Muğla ve Antalya başta olmak üzere orman yangınları nedeniyle onlarca kişi evlerini dahi kaybetti. Batı Karadeniz bölgesinde ise Kastamonu, Sinop ve Bartın’ı vuran kuvvetli sağanak nedeniyle 79 kişi yaşamını yitirirken afetten binlerce kişi etkilendi. Yaranın en derin olduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesiyse adeta haritadan silindi.

Yüzyılın afetinin yaşandığı bölgelerde yaraların sarılabilmesi için tüm Türkiye seferber oldu. Yurttaşlar birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla imkânları el verdiğince afetzedelere yardım ulaştırmaya başladı. Belediyeler ve STK’ler de yardım kampanyaları başlatırken İçişleri Bakanlığı da ‘Ben de varım’ kampanyası başlatarak koordinasyonu sağladı.

AFETZEDELERE GİDECEK YARDIMA BİLE GÖZ DİKTİLER…

Öte yandan insanlık yoksunu dolandırıcılar yangın ve sel felaketlerinden etkilenen afetzedelere gönderilecek yardımlara dahi göz dikti. Bazı şahıslar, vatandaşları ve işyerlerini telefonla arayarak Düzce Belediyesi adına afet bölgeleri için yardım topladığını söyleyerek sözde kampanyaya destek istemeye başladı.  Vatandaşların birlik ve beraberlik duygularını çirkin oyunlarına alet etmek isteyen sahtekârların maskesi ise kısa sürede düştü. Düzce Belediyesi, ulaşan ihbarların ardından vatandaşların temiz duygularını kendi cepleri için kullananlara karşı uyardı.

BELEDİYE: İTİBAR ETMEYİN!

Belediyeden yapılan açıklamada, “Ülkemiz genelinde meydana gelen yangın ve sel felaketleri nedeniyle art niyetli kişiler tarafından kurumumuz adına yardım toplandığı bilgisine ulaşılmıştır. Çeşitli fabrika, şirket ve iş yerlerinden Düzce Belediyesi adına afetzedeler için yardım talebimiz bulunmamaktadır. Düzce Belediyesi'nin adını kullanarak yardım toplayan kişi veya kişilere vatandaşlarımızın itibar etmemesini kamuoyuna önemle duyururuz.” denildi. Belediye ayrıca afeti bile fırsata çevirmeye çalışan sahtekârların ortaya çıkartılarak gereken cezayı almaları için suç duyurusunda bulundu. Vatandaşların art niyetli kişilere karşı dikkatli olunması istenen uyarı mesajında ayrıca şüphelilerin 112 acil çağrı merkezine ve en yakın polis ekiplerine haber verilmesi de istendi.