Ceza uyuşmazlıklarına alternatif olarak, tarafların artık mahkemeye gitmeksizin aralarındaki uyuşmazlığı sona erdirmeyi sağlayan ‘uzlaştırma’ konusuna ilişkin Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama geldi.

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün’ün talimatıyla basın mensupları ile bir araya gelen Cumhuriyet Savcısı Mert Demirci, Düzce’de uzlaşma kapsamına giren suçlar için Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde 26 Aralık 2016 tarihinde Uzlaştırma Bürosunun aktif hale getirildiğini bildirdi.

Bu kapsamda hukuk öğrenimi görmüş 53 uzlaştırmacı,uyuşmazlıkların dava yoluyla çözümü yerine tarafların kendi iradeleri ile uyuşmazlığa son vermesini sağlayarak toplumda uzlaşma kültürünü yerleştirerek mahkemeler ile Cumhuriyet Başsavcılığının iş yükünü azaltmayı hedefliyor.

Suça karışma oranının yüksek olduğu Düzce’de avukatların da uzlaştırmacı olarak görev yaptığı bildirilirken herhangi bir suçtan hüküm giymiş hükümlülerin de bu yasadan faydalanabileceği belirtildi. Öncelikli hedefi kamu yararına uzlaşmalar yapmak olan yasa ile birlikte bir kişi bir suça ilişkin yalnızca bir kez yararlanabilecek. Uygulama ile kişinin aynı suçu bir daha işlememesi hedefleniyor.

Düzce’nin uzlaşma konusunda ilk 50 il arasında yer almaması nedeniyle hedefini ilk 50’nin içine girmek olarak açıklayan Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı kamu yararına yapılan uzlaşıların önemine dikkat çekti.

Öte yandan sayıları az olan uzlaştırıcıların sayısını artırmayı hedefleyen Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı böylece uzlaşma sayısını da artırmayı hedefliyor.

Haber: Ö. YILMAZ