Düzce Emniyet Müdürlüğü Düzce’de meydana gelen dolandırıcılık olayları üzerine ilgili kamu kurum ve kuruluşları, banka şubeleri ve ATM’lerin önlerine, il ve ilçe merkezlerinde vatandaşların rahatlıkla görebileceği noktalara bilgilendirme broşürleri asarken, banka güvenlik görevlilerini de dolandırıcılık konularında bilgilendirdi. Emniyet Müdürlüğü dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemleri kamuoyu ile paylaşarak vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Vatandaşları telefonla arayarak kendisini emniyet görevlisi, asker veya savcı olarak tanıtan şahısların en sık kullandığı yöntemlerin başında “Kimlik bilgilerinizi kullanılarak terör örgütüne karıştığınız tespit edildi, Banka hesabınız terör örgütlerince ele geçirilmiş ve hesabınızdan terör örgütüne para aktarılmış, adınıza geçen sene yaptırmış olduğunuz sağlık sigortasının yenilenmesi gerekiyor, yenileme ücretinin 1500 TL iptal işlemi yapılacaksa 300-1000 tl arasında iptal işlem ücreti kesilecek, ben cumhuriyet savcısıyım hakkınızda soruşturma var, cezan kesinleşti bir miktar para yatırdığın takdirde senin cezanı iptal ederim” gibi bahaneler geliyor.  

SOSYAL MEDYADAN ARKADAŞ TEKLİFLERİ

Dolandırıcıların ikinci yöntemi ise sosyal medya… Sosyal medya üzerinden vatandaşlarla bayan şahıslar tarafından arkadaşlık kuruluyor. Daha sonradan kendisinin yurt dışında olduğu, gümrüğe geldiği ve gümrükten çıkış yapması için para ihtiyacı duyduğunu söyleyen dolandırıcılar, vatandaşlardan gösterdikleri hesaba para havale talebinde bulunuyor.  

ARAÇ ALIM SATIMINDA DİKKAT

Dolandırıcıların bir diğer yöntemi de araç alım satımında. Araç satışlarında vatandaşlarla irtibat kuran şahıslar, araç sahibi ile anlaştıktan sonra aracın parasını vermeden çeşitli bahanelerle oyalıyor ve noterden satışını yada vekaletini aldıktan sonra para ödemeden ortadan kayboluyor.

PARA VE GÖMÜLERİM VAR, ELDEN ÇIKARMAM LAZIM!

Yine telefonla vatandaşları arayan dolandırıcılar çeşitli ülkelerin paraları veya gömü altını olduğu elden çıkaramadıklarını söylüyor. Alıcılara numune vermek için çağıran dolandırıcılar gerçek altın ve başka ülkelerde ait paraları gösterip geri gönderiyor. Bir müddet sonra vatandaşlar altınları veya paraları almak için geldiklerinde yanlarında getirmiş oldukları paraları şüphelilere veriyor. Dolandırıcılar ise vatandaşlara gerçek altın ve paralar yerine sahtelerini teslim ediyor.
Dolandırıcıların son yöntemi ise üzerinde geçersiz yazısı bulunan kırtasiyelerde satılan oyuncak paralar. Dolandırıcılar, bu paraları bozdurmak amaçlı vererek kandırıyor.  

Dolandırıcıların kullandığı bu yöntemleri paylaşan Düzce Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, ayrıca para çekme makineleri önünde tanınmayan şahıslara kart şifresi ya da hesap numaraları verilmemesi, işlem yaptıktan sonra makinadan kart ve paraların çekildiğinden emin olmaları konusunda uyardı. Bu belirtilen hususlarla karşılaşıldığından ise hemen kolluk kuvvetleri ile irtibata geçmeleri istendi.