Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM)’ne verdikleri "Nükleer Radyasyon Dedektörü" siparişlerini teslim alan Bolu İl Emniyet Müdürlüğü yapılan ilk uygulamada bu sensörleri kullandı.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı kaçakçılık, terörle mücadele, asayiş ve kriminal ekipleri tarafından yapılacak yol kontrolleri ile aramalarda kullanılması için siparişi verilen radyasyon dedektörlerinin kullanımı önce polislere verilen eğitimle gösterildi.

Eğitimin ardından ilk uygulama ise TEM Bolu Batı Girişi’nde yapıldı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı tüm birimlerin katıldığı genel asayiş uygulamasında kirli silah denilen nükleer başlık içeren mermi, nükleer silah ve malzeme araması yapıldı.

AİBÜ NÜRDAM’da tamamen yerli olarak üretilen radyasyon sensörleri Bolu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne de gönderildi. Sensörler  özellikle yol devriyelerinde veya jandarmanın görev yaptığı sınır boylarında, yurtdışından ülkemize sokulmak istenen nükleer silahların ve 'kirli silah' dediğimiz nükleer başlık içeren mermilerin tespit edilmesinde kullanılacak.