Gümüşova’nın Yongalı Köyü’nde hayvancılık yapan Ali Usta isimli vatandaş, sabah saatlerinde evlerinin bahçesinde bulunan besihaneye giderken kar üzerindeki ayı pençesi izlerini fark etti.

Bu durum karşısında panik olan Usta, besihanede bulunan güvenlik kamerası kayıtlarını incelediğinde gece saatlerinde bir ayının evin bahçesine kadar gelerek, kendisine ait tavuk kümesin üzerinde gezinerek yiyecek aradığını gördü. Aynı günün gecesinde ise Yongalı Köyü’nün üst köyü olan Dereköy’de ayılar bu kez bir çiftçinin arı kovanlarına saldırarak maddi hasara neden oldu.

“KAR YAĞINCA AYININ İZLERİ ORTAYA ÇIKTI”

Ayıyı ilk fark eden köy sakini olan Ali Usta, “Üç aydan beri bahçemde bulunan köpek sürekli havlıyordu. Ancak böyle bir şey olacağı hiç aklıma gelmedi. Kar yağınca ayının izleri ortaya çıktı. Evimin olduğu yerin hemen kenarından otoban geçiyor. İzleri takip ettiğimde otoban alt geçidinden bizim köye geldiğini ve Çamlık dediğimiz alanda yattığını fark ettim” dedi.

“ARTIK GECE GÜNDÜZ FARK ETMEKSİZİN KÖYE İNİYOR”

Daha önce hiç böyle bir olayla karşılaşmadığını belirten Usta, “ İlk başta acıkmıştır onun için gelmiştir diye düşündüğümden. Yem hazırlayarak yattığı yere götürdüm. Ancak yarım saat sonra ayı tekrar evimin önüne adar geldi. Kovaladık. Sonrasında tekrar otoban tarafından kaçtı. Artık gece gündüz fark etmeksizin köye iniyor. İki gün önce de komşunun bahçesinde yattı. Arı kovanlarına saldırmaya başladı. Fotokapana yansıyan görüntülerde başka bir ayı daha var” dedi.

“ÖNLEM ALIN”

Köy olarak büyük bir panik içinde olduklarını ifade eden Usta, “ Durumu Doğa Koruma ve Mili Parklar’a haber verdik. Geldiler biraz yiyecek bırakarak foto kapan sistemi kurup gittiler. Ancak biz gündüzleri bile evimizin yanına kadar gelen ayı nedeniyle dışarı çıkamaz hale geldik. Etkili bir önlem alınmasını istiyoruz. En büyük sevincim hiçbir insana ya da hayvana bir şey yapmamış olması. Ancak önlem alınmazsa bundan sonra da böyle olacağı anlamına gelmez” diyerek yetkililerin bir an önce ayı tehlikesine karşı önlem almasını istedi.            

HABER: Mehmet GÜNESEN