Hamidiye Mahallesi Esen Sokak sakinleri hırsızlarla mücadele etmeye çalışıyor. Kendi güvenlik önlemlerini kendilerinin aldıklarını belirten vatandaşlar ‘Can güvenliğimiz yok. Çocuklarımız sokakta oynamıyor. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz’ dedi.



Edinilen bilgiye göre Hamiye Mahallesi Esen Sokak’ta 1 ay içerinde 5 eve hırsız girdi. Evine hırsız giren vatandaşların şikayette bulunması üzerine hırsızlar aranmaya başladı. Mahalle sakinleri olayla ilgili yaklaşık 100 kişiden imza toplayıp yetkilelere verdiklerini belirtti. Ancak olayla ilgili bir gelişme yaşanmadı.



Her gün rahatsız edildiklerini ve tedirgin olduklarını vurgulayan mahalleliler gece ve gündüz olmak üzere 2 grup halinde ellerinde sopalarla nöbet tutuyorlar.



Vatandaşlar tarafından aynı mahallede bulunan bir fındık bahçesinde ise kimliği belirsiz kişiler tarafından gece mesken tutulduğu söylendi.



Fındık bahçesinde bulunan kadın iç çamaşırları, fotoğraflar, ayakkabılar ve uyuşturucu madde kalıntıları mahalle sakinlerini tedirgin etmeye devam ediyor.



‘Buraya bir bekçi veya kamera istiyoruz’


Mahalle sakinlerinden Necati Akman mahallede yaşanan olaylar nedeniyle ‘Biz böyle bir ortamda çocuklarımızı nasıl büyüteceğiz’ diyerek tepkisini şu cümlelerle dile getirdi:

“Bir aydır burada hırsızlarla mücadele ediyoruz. Sürekli evimiz yoklanıyor, evimize girmeye çalışıyorlar. Hatta bundan dolayı biz belediyeye, valiliğe ve emniyete imza topladık. Aşağı yukarı 100 kişinin imzası var. Yani ne gece uykumuz ne gündüzümüz var. Gece 3 kişi bekliyorsa gündüz diğerleri bekliyor. Akşam oldu mu sokak kenarlarında elimizde sopalar, demirler, bıçaklar ne geçiyorsa elimizdekilerle hırsızları kovalamaya çalışıyoruz. Dün akşam polis ekipleriyle bu fındıklığın içine girdik ve fındıklığın içinde iki tane vatandaşı kovaladık. Vatandaş biz oradan girince bu tarafa doğru kaçmaya başladı. Tabi yakalayamadık. İlgili makamların bizlere gerçekten bir çare bulmasını istiyoruz. Çünkü hepimiz yarasa gibi olduk. Uykumuz yok, hepimiz çalışan insanlarız. Çoluğumuzda çocuğumuzda huzur yok. Yani seçim zamanlarında buraya sadece oy toplamaya gelmesinler. Başka zamanlarda da gelsinler. Bir halimizi sorsunlar. Bakın çoluğumuz çocuğumuz akşam yediden sonra hiçbiri dışarı çıkamıyor. Sizlerden de tek isteğim ilgili makamların bizlerle ilgilenmesi. Buraya bir bekçi veya kamera istiyoruz. Arkadaki fındıklık zaten fuhuş yuvası olmuş. Esrarcılar orada tinerciler orada fuhuşçular orada. Biz böyle bir ortamda çocuklarımızı nasıl büyüteceğiz?”



Çocukların harçlıkları vardı onları aldılar’

Temmuz ayında evine hırsız girdiğini ve çocuklarının harçlıklarının çalındığını söyleyen Yaşar Öztürk şunları söyledi:

 “50 seneden beri bu mahallenin sakinlerindenim. Daire almıştım buradan. Geçen ayın 18’inde saat 22.00’da hırsız girdi evime. Son anda yetiştik ama camdan kaçınca evi baya dağıttılar. Polisi çağırdık. Polis gerekli işlemleri yaptı. Davacı olduk. Parmak izi alındı ama o zamandan beri ses yok. Bize de bir bilgi verilmedi. Kaybımız maddi yönden vardı.  500-600 civarında. Çocukların harçlıkları vardı onları aldılar. Çocuklar hala olayın etkisindeler. Dün akşam da yine burada hırsız kovalandı. Hatta bu sabah ben saat 5’de kalktığımda değişik insanlar gördüm. Camlara bakıyorlar. Kiralık ev yazısı görünce şu yan tarafta sonra bizi görünce dümdüz gittiler. Biz buraya bekçi ve aydınlatma istiyoruz. Ara ara polis ekiplerinin dolaşmasını istiyoruz. Komşunun evi de benden bir hafta önce soyuldu. Bilezikleri gitti baya maddi zarara uğradı.”





‘Her türlü pisliği orada yapıyorlar’


Fındık bahçesinde her türlü olay dönüyor diyen mahalle sakini Nuri Çetin konuşmasına şöyle devam etti:
“Fındıklık artık lüzumsuz kişilerin evi haline gelmiş. Orada uyuşturucu madde kullanıyorlar her türlü pisliği orada yapıyorlar. Bunlar yüzünden çocuklar insanlar yoldan yürümeye korkuyorlar. Gece de herkes evini beklemek zorunda kalıyor. Anlıyoruz tama orası özel mülkiyet ama şimdi buna bir çözüm bulunması lazım. Kamulaştırılması mı lazım, fındıklığın imha edilmesi mi lazım… Yani çarşı içerisinde bu kadar metruk bir alan olur mu? Yunus ekipleri dolaşıyorlar ama yeterli olmuyor. Yenimahalle’de bekçi varmış galiba. Biz de mahallemize bekçi istiyoruz. İnsanlar burada mağdur. En azından gece burada dolaşılsın, kontrol edilsin. Bir de bu alanla ilgili bir çözüm olabilir mi? Ben yetkililerden rica ediyorum. Çarşı içinde böyle metruk bir yer olmaması lazım. Depremden kalma binalar nasıl yıkıldıysa bunlara da ona benzer bir çözüm istiyoruz.”



‘Güvenlik önlemlerimizi kendimiz alıyoruz’


Artık sesimiz duyulsun diyerek yetkililere çağrıda bulunan Çiğdem Akman duygularını şu cümlelerle dile getirdi:

“Güvenlik önlemlerimizi kendimiz alıyoruz. Camlarımıza ve kapılarımıza alarm taktırdık. Korkuyoruz sopalarla yatıyoruz. Bir ses olsa hemen hepimiz birlikte çıkıyoruz. Ama bu fındıklığın gerçekten iptal edilmesini istiyoruz. Bir şeyler yapılsın yani yeter. Bir aydır hepimiz tedirginiz, diken üstündeyiz. Çocuklar sokakta oynayamıyor. Sapık mıdır, bağımlı mıdır? Artık bir şeyler yapılsın sesimiz duyulsun. Sadece oy için buralardan geçiyorlar gidiyorlar. Bizim eve de 6 Temmuzda geldiler kapıyı zorladılar giremediler.”



‘Devamlı hırsız kovalıyoruz’


Mahalle sakinlerinden Özge Aksu “6 Temmuz sabah saat 05.30’da benim evime hırsız girdi. Olaydan sonra 2-3 defa camıma vuruldu. Devamlı hırsız kovalıyoruz. Camlarımızda kapılarımızda kilit var ama hiçbir işe yaramıyor. Gereken neyse yapılmasını istiyoruz. Polis geliyor tutanak tutuldu mu diyor? Biz nöbet tutmayalım polisler tutsun. 3 kişi olduklarını düşünüyoruz.  Eşkallerini plakalarını her şeyini biz biliyoruz ama gelen giden yok.” ifadelerini kullandı. 

Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU