Neredeyse kazasız günün geçmediği, park yeri ihtiyacının had safhada olduğu ve düzen sağlanması için sık sık yeni kararlar alınan Düzce trafiğinde iyileştirmenin yolu yeni sistemlerden geçiyor. Bir çok ilden sonra 2009 yılında şehir merkezinin 46 değişik noktasına yerleştirilen kameralarla Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE)'na kavuşan Düzce'de, böylelikle kazalar kadar meydana gelen asayiş olaylarının da aydınlatılması için önemli bir adım atılmış oldu. Ancak aradan geçen sürece artan nüfus ve katlanan araç sayısı ile bir çok sorunun gün yüzüne çıktığı Düzce'de yeni arayışlar içerisine girildi. Bu doğrultuda belirli zamanlarda vali başkanlığında toplanan İl Trafik Komisyonu tarafından trafik akışını daha rahat ve güvenli hale sokmak için yeni kararlar hayata geçirildi. Bir süre önce bazı cadde ve sokaklarda yol üzerinde parklanmayı kaldırmak ile tek ve çift yön şeklinde düzenlemelere giden komisyon, daha önce aldığı Düzce'yi yeni sistemlerle tanıştırma kararı için belediyeyi görevlendirdi. Bu kapsamda MOBESE'den sonra şimdi de Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) hayata geçiriliyor. TEDES, MOBESE’nin aksine, valilikler ve il özel idareleri yerine belediyelerce kuruluyor.

Sistem nerelere kurulacak?

Düzce Belediyesi tarafından bir süre önce uygulamaya geçeceği yönünde bilgi verilen sistemin detayları belli oldu. Şehir merkezinde trafik akışının kontrol edilmesi ve kazaların önlenmesi amacıyla geliştirilmiş olan TEDES ile kural ihlali yapan araçlar, sensörler aracılığıyla tespit edilerek cezaya tabi tutuluyor. Uygulama için kurulum aşamasına gelinen sistemle belediye sınırları içinde araçların hız limitlerini aşmasının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca şehir içinde hız nedeniyle meydana gelen trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bunun için şehrin belirli noktalarına araçlarının hızının tespit edilmesi amacıyla cihazlar yerleştirilecek. Cihazlar, şehrin ana arterleri başta olmak üzere, bağlantı yolları ile bulvarlarda daha önce tespit edilen bölgelere konulacak. Araçların hız limitlerinin ve sürelerinin tespit edilmesini sağlayan TEDES cihazları ilk aşamada sinyalizasyon sisteminin bulunduğu 5 bölgeye, noktasal hız sınırlarının bulunduğu 3 noktaya, ortalama hız sınırlarının bulunduğu 8 noktaya ve park yasağı bulunan 11 noktaya konuşlandırılacak. TEDES cihazlarının tespit ettiği durumlara göre de araçlar için yasal işlem uygulanacak.

Cezayı trafik zabıtası kesecek

Öte yandan MOBESE sisteminin alt bileşeni olarak kurulacak olan TEDES ile trafiğe daha yakın takip gelmiş olacak. Özellikle kırmızı ışık, hız sınırı, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere tüm trafik kuralı ihlallerinin tespitinde kullanılacak sistemde trafik para cezalarını kesme işini trafik zabıtası üstlenecek.

HABER;C.ÜSTÜNER