Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan özel bir öğrenci yurdunda 29 Kasım Salı günü akşamı saat 19.30 sıralarında yangın çıktı. Bir anda büyüyerek binayı saran yangına ihbar üzerine çağrılan itfaiye ve orman işletme ekipleri müdahale etti. Ekiplerin yoğun müdahalesi ile söndürülen yangın sonucunda 10 öğrenci, 1 çocuk ve 1 eğitmen yaşamını yitirirken, hayatını kaybeden bazı öğrencilerin cenazelerinin birbirlerine sarılı halde bulundu.

"Yaralılardan bazıları pencereden atlamış"

3 katlı yurtta elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın ile ilgili Adana Valisi Mahmut Demirtaş, "Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. İçeridekilerin tamamına ulaştık. İlk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ediyoruz." açıklamasında bulundu. Demirtaş, ayrıca ilk belirlemede 22 olarak açıkladığı yaralılardan bazılarının pencereden atladığı bilgisini paylaştı.

"1'i yetişkin, 1'i çocuk, 10'u da öğrenci"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya yangının çıktığı öğrenci yurduna giderek incelemelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Kaynak, Adana Valiliği'nde Vali Mahmut Demirtaş'tan brifing aldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaynak, "Bu hadise 54 kişi kapasiteli bir öğrenci yurdunda meydana geldi. Olay esnasında 31 kişinin olduğu anlaşılıyor. 24 yaralı olay mahalinden çıkartılabildi, bunların 8'i yetişkin, 16'sı çocuk, öğrenci. Maalesef 12 vefat hadisesi meydana geldi. Bunların 1'i yetişkin, 1'i çocuk, 10'u da öğrenci. Tabii bunlar çok önemli acılar." diye konuştu. 

Yangın merdiveni kapısı kilitli miydi?

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaynak, yangın sırasında yangın merdivenin kapısının kilitli olduğuna yönelik iddianın hatırlatması üzerine şu açıklamada bulundu: "Biz 03.30'da oradaydık. Orada bize hem Aladağ savcımız hem olay yeri inceleme ekiplerinin verdiği ilk bilgi, kilitli değil, kilidin hiç olmadığı şeklindeydi. Hatta şöyle bir örnek verdi, olay yeri inceleme ekiplerimiz, 'Genellikle bu hadiselerde yangın çıkış kapıları kilitli olur ama tesadüfen kilitli değil' dediler. Yangın çıkış kapısının orada bir tül perde var. Bu perde de sağlam bir vaziyette duruyor."

Yurttaki yangınla ilgili 6 kişi gözaltında

Öte yandan özel öğrenci yurdunda 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında yurt müdürünün de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.