Koronavirüs salgınına bağlı olarak uygulanan kısıtlama sürecinde evden çıkmayan vatandaşlar online alışverişe yöneldi. Bu dönemde artan internet alışverişlerine bağlı olarak sanal dolandırıcılık da arttı.  

15 aydır hayatı kabusa çeviren yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar, vatandaşların evlere kapanmasına neden oldu. Bu durum Düzce’de bazı suç olaylarının azalmasını sağlarken evlerinden dışarı çıkamayan tüketicilerin online alışverişe yönelmesi siber dolandırıcılık olaylarını arttırdı.

Konu ile ilgili haber ekibimize konuşan Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, pandemi döneminde bazı suçlarda azalma yaşanırken, özellikle dolandırıcılık olaylarında büyük artış gözlemlendiğini söyledi.

Düzce’de her şekilde suç ve suçluyla mücadelenin aralıksız devam ettiğini kaydeden Çelik, “Pandemi döneminde artan suç olayları ile ilgili olarak verilerle konuşmak lazım. Ben geçtiğimiz aylarda bir değerlendirme toplantısı yaptım. Bazı suçlarda düşüş oldu, bazı suçlarda artış haliyle. Dolandırıcılık suçları biraz arttı, ama bunu şu an elimde veriler olmadan söylemek doğru olmaz.” diye konuştu.

Eylemleri cezasız kalmıyor

Öte yandan internetten bir ürünün satışını vadederek dolandırıcılık yapılması ve başkasına ait kredi ya da banka kartıyla haksız kazanç elde edilmesi suçlarını işledikleri belirlenenlerin eylemleri cezasız kalmıyor. Mağdurların şikayetleri üzerine Türk Ceza Kanunu'ndaki ilgili maddelerde belirtilen hükümlerce yargılananlar, çeşitli sürelerde hapis ve para cezasına çarptırılabiliyor.

HABER: Savaş ARI