Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2017 Uyuşturucu Raporu’na göre, Türkiye sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. Yine aynı raporda, yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle 2017 yılında Türkiye’de 580 kişi’nin yaşamını yitirdiği ve Türkiye’de Bonzai kullanımının 5 yılda 15 kat artış gösterdiği da gözleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nin verilerinde de durum farklı değil. Dünyada 29,5 milyon bağımlı olduğunu belirten BM, uyuşturucuya bağlı ölümlerde Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğunu söyleyerek verileri destekliyor. Açıklanan rakamlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Biz olmasak Avrupa’da neredeyse ayık gezebilen genç kalmayacak” ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Toplumların uyuşturucu ile mücadelesi aynı zamanda gençlere verdikleri önemin de göstergesidir. Bu önem ne kadar artarsa uyuşturucuyla mücadele de o kadar başarılı olur” dedi. Ağbaba, konuyla ilgili mutlaka ve en kısa süre içinde gerekli önlemler alınması gerektiğini ve TBMM’nin uyuşturucu konusunda daha aktif rol alması gerektiğini kaydetti.

Haber: M. AYDIN