Vatan Partisi Düzce Öncü Kadın Başkanı Ayşe Sönmez, kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’yle ilgili açıklama yaptı.

Sönmez, “Kurtuluş savaşında erkeğiyle omuz omuza savaşan Türk Kadını için,  Atatürk,“Dünyada hiçbir milletin kadını yoktur ki, ben milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu Kadınından daha fazla çalıştım, emek verdim diyemez’’ der. Kurtuluştan sonrada kadınlar unutulmaz 1930 yılından itibaren bir dizi yasa ile kadınlar belediye seçimlerinde oy kullanır, muhtar seçilir.  5 Aralık 1934’te de milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilir” diyerek kadınların Milli Mücadeledeki rolüne dikkat çekti.

Sönmez, açıklamasına şöyle devam etti:

“Genç Türkiye Cumhuriyeti Bugün medeni diye sunulan birçok ülkeden yıllar önce seçme ve seçilme hakkını kadınına tanımıştır. Atatürk yaşamı boyunca hiç durmadan kadını yücelten konuşmalar, yasal düzenlemelerle kadının önünü açmış,  kadının, çocuğu yetiştiren, yani toplumu yetiştiren olduğu, bilinciyle hareket edilmesini kavratmaya çalışmıştır. Ancak vefatından sonraki yönetimlerin emperyalizmle iş birliği, ülkemizin de, kadınımızın da, 70 yıl duraklaması ve gerilemesine yol açmıştır. Ancak tüm engellere rağmen Türk kadını Atasından aldığı güçle ilerlemeye devam etmiş, her alanda öne çıkmış, partilerde görev almış, yetersiz olsa da milletvekili olmayı başarmıştır.

Bugün ülkemizin küresel merkezlerden bağımsız başı dik bir ülke olmasının rotasını çizen Vatan Partisi, Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi kadınların erkeklerle omuz omuza çalıştığı ülkemizin tüm sorunlarına çözüm üreten bir partidir.

Vatan Partisi, kuracağı üreticilerin milli hükümetinde, erkekle kadın arasındaki fiili eşitsizliği, kadına karşı ayırımcılığı, her tür şiddet ve cinsel tacizi, kadının toplum hayatında ve üretimde yer almasını ve gelişmesini engelleyen, ortaçağ kurumlarını ve ilişkilerini tasfiye edecek; kadına insanca yaşayacağı ortamı sağlayacaktır. Üreticilerin milli hükümetinin kurulması görevi, kadın erkek tüm yurttaşlarımızın görevidir.

5 Aralık kadın hakları gününde bu görevi gerçekleştirmek üzere Vatan Partisi’nin Öncü Kadınları olarak var gücümüzle çalışıyoruz, tüm kadınlarımızı da Vatan Partisi’nde görev almaya çağırıyoruz.”