Düzce İl Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Özbakır ve Asayiş Şube Müdürü Cengiz Dursun, Türk Polis Teşkilatının 172.kuruluş yıldönümü dolayısıyla hafta kapsamında yapılan etkinlikler ve emniyet müdürlüğünün Düzce’deki faaliyetlerine ilişkin Öncü TV’de Düzce’de yaşayanların yüreğine su serpen açıklamalarda bulundu.
Polislik mesleğinin zorluklarına değinerek açıklamalarına başlayan iki önemli isim, mesleğin fedakarlık ve sabır gerektirdiğini vurgulayarak bu yolda kendilerine en büyük desteği veren ailelerine teşekkür ettiler.

İlimize özel suç haritaları oluşturuyoruz
Düzce’de büyük çaba gösterilerek kökünün kazınmasının hedeflendiği uyuşturucu ile mücadelede devam eden çalışmaların hangi aşamada olduğunu izleyicilerle paylaşan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özbakır,  ‘Bağımlılıkla mücadele aileden başlar’ diyerek uyuşturucuya yönelik mücadele hakkında teşkilat olarak Düzce’de yürüttükleri çalışmaları anlattı.

“Basınımızın önemli bir görevinin de yerelde toplumda bir duyarlılık oluşturmak olduğunu ifade etmeliyim. İlimize özel suç haritaları oluşturuyoruz. Uyuşturucu maddelerin fazla olduğu bölgeleri tespit ederek buradaki kontrollerimizi sıklaştırıyoruz. Riskli görülen okulların takibini yapıyoruz. Okul idarecilerimizle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Gençlerimizi korumak için alanlardayız. Başkalarının üzerinden para kazanmayı hedefleyen gençlerimizi korumakta kararlıyız.”

Bu yılın ilk üç ayında neredeyse geçen yılın rakamlarına ulaşıldı
Düzce emniyeti olarak uyuşturucuyu sokaktan temizlemekte kararlı olduklarını vurgulayan Özbakır, uyuşturucuyla mücadelede elde edilen sonuçları yıllara göre kıyasladı. “2017 yılının ilk 3 ayında bu kararlılığın sahaya yansıdığını görüyoruz. Uyuşturucu maddeyi satan ve torbacı olarak tabir edilen sokak satıcılarından 32’si 2016 yılında tutuklandı. Bu yılın ilk üç ayında ise 29 kişi tutuklandı. 2016 yılında uyuşturucu kullandıkları gerekçesiyle 433 kişiye işlem yapıldı. 2017 yılı itibariyle bu sayı 103’e ulaştı.”

İhbarlar titizlikle değerlendiriliyor
Uyuşturucu ispatının zaman alan bir iş olduğunu kaydeden Özbakır, halkın tüm ihbarlarının titizlikle değerlendirildiğini söyledi.

Kazaların yüzde 90-95 oranında sürücü hatalarından kaynaklı
Asayiş Şube Müdürü Cengiz Dursun, Düzce’de genellikle şahsa karşı işlenen suçların ön planda olduğunu ifade etti. Düzce’nin ana yollarındaki 18 kavşakta meydana gelen kazaların yüzde 90-95 oranında sürücü hatalarından kaynaklı olduğunu aktaran Dursun, sürat hataları kazalara en büyük etken olduğunu belirtti. Dursun sürücülere daha dikkatli ve hoşgörülü olmalarını tavsiye etti.

Referandum için tedbirler alındı
Özbakır, 16 Nisanda yapılacak olan referandumun huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için alınan tedbirleri dile getirdi.
“Yayalar ve araçlar üzerinde yapıla denetimler açısından uygulama noktaları oluşturduk.  Uygulama noktalarında 24 saat esasına göre şüpheli görülen araçlar üzerinde aramalar yapılıyor. Bunun dışında halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde ani uygulamalar yapılıyor. Seçim günüyle alakalı sandıklar etrafında almış olduğumuz tedbirler var. Motorize ekiplerimiz ve sandıklara belirli mesafede bekleyen ekiplerimiz olacak.”

Düzce Türkiye’ye kıyasla çok güvenli bir il
Düzce’nin Türkiye’ye kıyasla çok güvenli bir il olduğunu bildiren Özbakır, her geçen yıl daha güvenli hale geliyor. Suç var ama suç oranı çok yüksek bir il değil” dedi.

Proje kişilerin güvenlikleri ve sağlıkları bakımında önem arz ediyor
Özbakır, toplum destekli polisler tarafından sunulan “Kutup Yıldızım Ol” projesi hakkında bilgi verdi.
“Kendisini ifade edemeyen her yaştan kişinin yakınlarının gönüllük esasına göre rızası alınarak parmak izleri alınıyor. Ad, Soyad, Adres ve kullanmak zorunda olduğu bir ilaç varsa onlar sisteme kaydediliyor. Böylece sisteme kayıt edilen şahıslar nerede olurlarsa olsunlar üzerlerinde kimlik olmasa dahi parmak izleri sayesinde ailelere teslimi kolaylaşıyor. Düzce’de tespitler yapıldı. Ailelerle görüşüldü. 101 kişiye ulaşıldı. Bu proje kişilerin güvenlikleri ve sağlıkları bakımında önem arz ediyor.”

Özbakır ve Dursun, Düzce halkının huzur ve güvenliği için çalışacaklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.