Hafta sonu giren haberimizde Akçakoca’da sahile gittik. Akçakoca sahilinde çay ağzı bölgesine doğru giderken. Döngelli Köyü Muhtarlığı’nın sahilde bir arazisi var. Bu arazi rahmetli Şükrü Lokum, Döngelli Köyü eski muhtarı döneminde Yaşar Aydın ve Sinan Aydın, Aydın ailesine kiralık veriliyor. Bunlar burada yatırım yapacak, faydalı işler yapacak, köye de gelir sağlayacaklar diye. Tam 15 + 10, yani 25 yıllığına. Fakat buraya tabiri caizse bunlar çöküyorlar. Ama tek başlarına da çökmüyorlar aveneleriyle beraber çöküyorlar köyün yerine. Yıllardır burayı kullanıyorlar.

2025’te de tabiri caizse bu çökme operasyonu bitecek. 2025’te sözleşme bitiyor. Köy tüzel kişiliği burayı tamamen kendi tasarrufunda değerlendirecek. Buradaki anekdot şu, 2020 yılında burada betonlaşma gibi bir adım atılıyor. Bu haberlere konu oluyor. Bu da aynı zamanda bugün konuya dönemin Düzce valisi Zülkif Dağlı oraya gidip konuyu yerinde inceliyor. Bir diğer konuda oraya zamanında Murat Kayıkçı tarafından yapılan bir ağaç bina var. Bunun kaldırılması konusunda bir tasarruf gösteriliyor ve orada yapılan betonlaşma kırılıyor ağaç da kaldırılıyor.

Geliyoruz 2022’ye AK Parti il yönetiminden Fatih Bey Akçakoca İl Genel Meclisi Üyesi Sinan Cumhur’u arayarak ‘Bizim burada bir konteynerimiz var, bunun altına biz tekerlek ayarladık, konteyner değil bu karavan. Buna yardımcı olun, sahiplenin.’ diyerek böyle bir adım atıyor. Bizim arkadaşlarımız da haber yaparken, “Bu Ak Parti il yönetim kurulundan Fatih Sönmez’in karavanı, Ak parti ismini kullanarak, gücünü kullanarak, etkisini kullanarak oraya karavanın olması gereken yere konteyner koyuyor. Bu nasıl iş siyasi parti gücünü kullanıp sahillere çökülüyor mu?” diye yazmışlar. Tabii trafik karıştı ondan sonra.

Daha sonra belediye başkan yardımcı Şükrü Yazgan Bey, konteyner tutanağının yasal olmadığını, bunun DESOB başkanı Mustafa Kayıkçı’nın yeğeni Murat Kayıkçı’nın olduğunu beyan edip, bunun kaldırılması için tutanak tutuyor. Ayrıca Döngelli Köyü muhtarı da belediye başkanlığına dilekçe veriyor. Burada bunun karavan turizmi ile alakası yok bunun göstermelik olarak tekerlekleri var. Kaldı ki bu kadar büyük ve göze de hitap etmiyor. Bunun kaldırılmasını talep ediyorlar.

Kalkar mı kalkmaz mı bilmem. Devletle oyun olmaz. Buraya dönemi valisi Sayın Zülkif Dağlı’nın gidip burada yanlış işin olduğunu gösterip, buradaki betonlaşmayı veya binalaşmayı yanlışı düzeltmiş. Şimdiki kaymakam ne yapar, şimdiki vali ne yapar orasını bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var. Burada eksik olan bir şey var. Burada beytülmala çökülmüş. Çok iyi niyetli yaşlı bir muhtar birilerine burayı faydalı olsun diye vermiş. Bunlar da bunu sağında bir tarafına solunda bir tarafına orada girişinde kiraya vermişler. Kendileri de orada yazın yatıyorlar kalkıyorlar, keyif ahali…

Bir de devlet büyüklerimiz ziyarete gitmişler buraları, bazı devlet müdürleri orada alkolün etkisiyle deniz kenarında silahını kaybetmişler. Bunlar da farklı farklı değerlendirmeler. Bir silah kaybolmuş orada. Bunlar da artık bundan mı güç aldılar nasıl aldılarsa… Böyle ali kıran baş kesen olmuşlar. AK Partili Fatih Sönmez, AK Partili İl Genel Meclis Üyesini arayıp, ‘bu iş bizim, burası konteyner bizim, bunu idare edin’ diyor. Ondan sonra da arkadaşlarımız bu şekilde haber yapıyor.

Tutanak Murat Kayıkçı’nın üzerine tutuluyor. Ancak burada enstantane var. Mustafa Kayıkçı ve yeğeni arasında ticari bir rekabet var aile de bir sıkıntı var herhalde… Bunlar birbirleri ile anılmak bilinmek hiç istemiyorlar. Bu Murat Kayıkçı kendine münhasır birisi. Mustafa Kayıkçı’nın yeğeni olması hasebiyle başka bir özelliği yok. Mustafa Kayıkçı da bu konteynerin buraya kurulması, önceki binanın yapılmasında dediklerine göre hiçbir dahili yokmuş. Biz onu öyle biliyoruz.

Şimdi ne olacak? Akçakoca Belediyesi başkan yardımcısı, belediye başkanı, köy muhtarı… Ama fotoğraflarda da görüyorsunuz orada karavanların arasında ucube gibi oturmuş bir pozisyon var orada. Bir de biz sözleşme yaptık arkadaş. Ne zaman 2015 yılında bir yıllık bir sözleşme yapılmış bu kişiler tarafından. Bu sözleşmeye göre devamlı devam ediyor. Aslında işin bu boyuta gelmesi mümkün değildi ama Ali Abi vardı, Döngelli muhtarı Allah nur içinde yatırsın. Geçen koronadan kaybettik. Allah rahmetiyle muamele eylesin. Ali Abi’nin ölmesinde sonra buradaki boşluğa konteyner kondu. Eğer konteyner sahile karavanların olduğu yere konuluyorsa burada eksik bir şey yok ama konulmuyorsa konteyner çünkü bu bir yaşam alanı karavan ayrı bir yaşam alanı…

Efendim bunun altında lastikleri varmış. Peki, niye tırla geldi o zaman? Hadi binsinler Düzce’ye gelsinler o zaman lastikleri varsa. Benim bildiğim konteyner de olsa veya karavan da olsa veya yeni yapılan daha farklı evlerde de olsa hadi çek de getir. Böyle de bir ihtimali görmüyorum da ben… O sadece formaliteye uydurulmuş bir şey. Ve orada da hoş görünmüyor. Hakikaten köy muhtarı da belediye başkanı da oradaki insanlar da haklı. Hakikaten hoş görünmüyor. Sahillerde beytülmala bu kadar da çökülmez. Bu insanlar bu kadar da istismar edilmez diyoruz.  

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ