Özellikle son bahar aylarında doğada görülen mantarların toplanarak tüketilmesi, ölümle sonuçlanan zehirlenmelere davetiye çıkartabiliyor. Bu konuda uzmanlardan sık sık uyarılar gelirken, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’da, ambalajlı mantar türlerinin tüketilmesi konusunda uyarıda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada; “Mantar doğal alanlarda özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi yağışlı aylarda yetişmektedir. İlimizin gerek orman ve bitki örtüsü açısından zengin coğrafi yapısı gerek ise iklim özellikleri mantar bulunmasını kolaylaştırmakta bu durum ise mantar zehirlenmeleri açısından risk oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘KİRLİLİĞİ AZALTMAK HALK SAĞLIĞI ÖNCELİĞİ OLMALI’ ‘KİRLİLİĞİ AZALTMAK HALK SAĞLIĞI ÖNCELİĞİ OLMALI’

Bölgemizde yetişen zehirli mantarlar olduğu unutulmamalı

Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların ciddi derecede tehlikeli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır” açıklamalarında bulundu.

Mantar Nedir

Belirtiler zehrin niteliğine göre 2-6 saat içinde ortaya çıkıyor

Zehirli mantar tüketimi sonrasında ortaya çıkan belirtiler hakkında ise Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Zehirlenme belirtileri olarak mantarda bulunan zehrin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor ve çeşitlilik gösterebiliyor.  Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor.”

Mantar tüketen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Sağlık Müdürü Yılmaz, “Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte, bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipidir, zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle tüketilmemeli, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmeli” ifadelerine yer verdi.

Kültür mantarı bünyesinde zehirli bir madde barındırmıyor

Mantar alırken ürünün ambalajlı olması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Yılmaz son olarak, “Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir.  Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” sözlerine yer verdi. Ulusal Zehir Danışma Merkezi, zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunmaktadır, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabilirler” açıklamalarına yer verdi.

Editör: Esengül Bulut