Düzce’de yıllardır bir çaba içinde organize yeni olunabilmiş bir hayalin, bir yatırımın şimdilik ileri bir tarihe, belirsizliğe doğru gitmesini konuşacağız. Mobilyacılar Sitesi. Düzce’nin merkezinde 70’e yakın mobilyacı var. Bunlar bir araya gelsin, bir AVM gibi, insanların araçlarını park edebildiği, rahatça dolaşıp alışverişinin yapabildiği bir konsept kurmak adına yola çıkıldı. Bununla ilgili Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantısı yapıldı. Bu işin Düzce’de ticaretini yapan 20 mobilyacı arkadaşımız bir konsorsiyum oluşturdular. Sunumlar yapıldı, projeler düşünüldü ve çalışma başlatıldı.

Bu proje için Düzce girişte, CEVA Plastik ve Görür Otomotiv’in olduğu İslahiye bölgesinde bir yer. 3 parselden oluşuyor. Burada Düzce’nin mobilya ticaretinde bir marka olması adına, Düzce’den farklı yerlere gidenlerin de alışverişlerini burada yapabilmeleri adına bir yer düşünüldü. İnegöl’deki MOBESKO gibi. Bu adım atıldıktan sonra burada 28-29-30 olmak üzere 3 parsel Milli Emlak’ın bir yeri var. Buraya 20 iş insanı talip olundu. Daha önceki senelerde 70 kiş i bir araya gelmişti ancak bu işten bir sonuç çıkmamıştı. Ama bu 20 kişi bir araya geldi. Akabinde yaklaşık 1 ay önce bir ihale yapıldı. İhaleye Düzce’den farklı kesimlerden insanlar girmek istediler. Bu konsorsiyumun yaklaşık 200 milyonluk bir yatırımdan bahsediyoruz. Biz 50 milyon yatırım yapana ne kadar iltifat ediyoruz. Bu yatırım olacaktı olmadı. Buraya hiç beklenmedik bir firma girdi. Bu da Türkiye’nin en büyük kerestecilerinden, ağaç sanayisinde ilk 5’te olan Kuruoğlu firması 2 parseli yüksek bir bedelle aldı. Bir parsel de mobilyacılara kaldı. Fakat bu proje 1 parsele oluşabilecek bir proje değil.

Bunu neden aldı diye sorduk soruşturduk. O da yine hayırlı bir il olarak önümüze çıktı. Dünyada önemli yatırımları olan bir firmanın buraya 5 yıldızlı otel inşa etmek adına burayı aldığını duyduk. Ne kadar doğru bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var. Mobilyacılar Çarşısı yapılması hayali biraz daha ileriye gitti. Mobilyacılar Çarşısı ile ilgili iş dün yasında, siyasette, ticaret dünyasında bunu bilmeyen yoktu. Bunu bilen ticaret erbabı ihaleye girmedi. İhaleye o anda ortaya çıkan biri girdi.

Mobilya ve ağaç sektörü denilince Düzce, gerek imalatında gerekse de satışında Türkiye’de bilinen bir yer. Bu hayalin gerçekleşmesi lazım. Burada iyi organize olunamadığı görülüyor. Açık bir ihale. Ancak burada Ticaret Odası, belediye ve diğer ilgili kurumların iyi bir organizasyonu olmadığı görülüyor. Fakat hayrın içinde şer, şerrin içinde hayır varmış. Allah nasip ederse buraya 5 yıldızlı bir otel yapılması için bir çalışma ve düşünce var.

Düzce’nin en büyük inşaat firmalarından Algün İnşaat, 12 Ocak’ta sayın vali, sayın belediye başkanı ve ticaret odası başkanıyla beraber Dedeman Otel’le ilgili protokol yapılacak. Bu çok sevindirici ve güzel bir gelişme. Eğer burada mobilyacılar sitesi nasip olmasıysa buraya da 5 yıldızlı ikinci bir otelin gelmesi Düzce’nin önünü açacak bir çalışma.

Tabii bunlar düne kadar olmamış d abuğun oluyorsa Başkan Özlü’nün mutlaka bir çalışması, emeği ve teşviki var. Düzce’ye geldiğinde buraya gelenlerin ağırlanabileceği 5 yıldızlı otele sahip olacak. Bir tanesi 12 Ocak’ta imza töreni olacak. Diğeri de gerçekleşirse inşallah faydalı olur. Düzce’de de insanlar şehir merkezinde park etme sorunu olduğundan mobilya alışverişi için farklı illere gidiyordu. Mobilyacılar sitesinin mutlaka ama mutlaka Düzce’ye kazandırılması lazım. Şehir merkezinden bunların çıması lazım. Onların da isteği bu. Mesela Bolu’da bu yol kenarında kendiliğinden oluştu. Burası olmadı. Ama bu memleketi yönetenler bunun ve sektörün önünün açmak ve markalaşmak adına alternatif üretmesi lazım. Bunun çaresi de öncelikle yerel yönetim. Bu hayal bitmesi ileri tarihe ertelendi. Bunu da idare sahipleri sahiplenmeli. Zaten bu 20 kişi bunun için bir araya gelmiş. Bundan sonraki süreçte de gerek yer bulunması, gerekse de bu yerin uygun olması noktasında birilerinin çaba arf etmesi lazım. Dışarıdan gelen yatırımlara büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Yerli dinamiklerimiizn harekete geçmesi adına bunda fayda var.