Son yıllarda ekimi dünyada artan ve şeker hastalarının ihtiyaçlarına da cevap verebilen siyah pirincin ekimine Düzce’de de başlandı.

Siyah pirinç Düzce Valisi Cevdet Atay, Çilimli Kaymakamı Onur Şam, Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Günal ve Düzce Üniversitesi yetkilileri katılımıyla düzenlenen törenle toprak ve suyla buluşturuldu.

Vali Atay: “İnşallah bunu bizde ilimizde hayata geçireceğiz”

Program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Düzce Valisi Cevdet Atay, tarımda farklı yönlere gitmek gerektiğini işaret ederek, “Siyah pirincin tabii bir esprisi var. Besin değeri yüksek ama bunun en önemli özelliği şeker oranın düşük olmasıdır. Glisemiks endeksinin de bu anlamda düşük olması şeker hastalarının ve bu tip besinlere ihtiyacı olan hastaların ihtiyacını karşılamak için planlanmış. Sağ olsun burada başkanımız ve arkadaşlarımız bana bunu söylediler bu da benim çok hoşuma gitti. Biz İl Özel İdare’nin yaklaşık 15 gün önce örnek bir pirinç tarlasını hayata geçirdik. Damlama sulama yöntemi kullanıldı. Burada da eğer ciddi bir verim alırsak siyah çeltikte inşallah bunu da ileride damlama sulama yöntemine geçirip hatta yılda iki kere verim alınması sağlanacak bir yöntem olacak.  Denenmeye başlanmış ve ciddi de başarılı sonuçlar alınmış.  İnşallah bunu biz de ilimizde hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

“Artık modern tarım zamanı”

Düzce’de tarım denince akla ilk fındığın geldiğini ancak sadece fındığa indirgenmemesi gerektiğini söyleyen Vali Atay, “Burada fındığa yönelik üniversitemiz ve Tarım Müdürlüğü ciddi çalışmalar yapıyor.  Bizler de tabii ki bu konuyu destekliyoruz.  Burada özellikle fındık üreticilerinin herhangi bir ihtiyacı ve talebi olduğu zaman da üniversitemiz ve Tarım Müdürlüğümüz onların yanında olacak.  Burada tarımı sadece fındığa indirgemek de yanlış bir şey.  Bizim bunu çoğaltmamız gerekiyor, arkadaşlarımız da bu konuda çalışıyor. Çiftçilerimizi farklı farklı daha iyi ürün alacakları alanlara yönlendireceğiz. Tarım artık modern tarım zamanı. En iyi ürünü nasıl alıyorsanız ona yönelmemiz gerekiyor.  Tabii bunların hepsi verilere dayanmak durumunda.  Dediğim gibi üniversitemiz bu konuda bize destek veriyor.  Tarım müdürümüz de konuyu yakından takip ediyor.” diyerek modern tarım vurgusu yaptı.

Başkan Yavuz: “Bu proje Düzce tarımında milat olacak”

Siyah çeltik projesinin öncülüğünü yapan Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz da bölge tarımına yeni bir ürün kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek, “ Bölge tarımında milat olacak bir proje başlatmak istedik. Siyah pirinç hem fiyat açısından hem de sağlık açısından beyaz pirince göre çok iyi bir konumda. Ülkemizin yüzde 30’u şeker hastası. Bu pirinçle yapılan pilavla inşallah şeker hastalarının pilav hasretini bitireceğiz. Aynı zamanda besin değeri de çok yüksek. Yeni bir ürünün öncülüğünü yapmanın heyecanını yaşıyoruz. İnşallah sonbahar aylarında yapılacak ilk hasadın ardından elde edilen ürünü de tanıtımını yapmak ve bölge halkını üretime teşvik etmek amacıyla kullanacağız. İlçemize ve ilimize hayırlı olsun” dedi.

Başkan Yavuz farklı ürünlerin de sinyalini verdi

Düzce’nin verimli topraklarında tarımın çeşitlenmesi ve yaygınlaşması için projelerinin devam edeceğini belirten Başkan Yavuz, “Siyah çeltik ile birlikte farklı ürünler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vakti zamanı geldiğinde, projelerimiz olgunlaştığında onları da tek tek kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

İl Başkanı Keskin: “Turizm, sanayi ve tarım iç içe olacak”

AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin de çok yakında Düzce’de ‘Hibrit Kalkınma Modeli’ adı altında bir proje hayata geçireceklerini belirterek, “Burada da özellikle çeltikte yüzde 35’lik bir devlet desteği ile arkadaşlar çalışma yapıyor.  Belediyemizin katkıları ile burada siyah çeltik olayı var.  Bu özellikle yurt dışında çok tutulan bir şey.  Bu değişik bir farkındalık yaratıyor.  Biz AK Parti olarak bunu Düzce’ye bir proje olarak ilan etmek istiyoruz.  Düzce Hibrit Kalkınma Modeli diyoruz.  Bu modelde turizm, sanayi ve tarım ile iç içe bir çalışma olarak değerlendireceğiz.  Bununla ilgili olarak ben önümüzdeki günlerde detayını vereceğim ama şunun bilinmesini istiyorum,  biz Tarım Bakanlığı ile ilgili görüşmeler yapıyoruz.  Düzce’de bütün toprak analizleri yapılacak. Bu işin uzmanları Düzce’ye gelecek.  ‘Düzce’nin küçük arazilerinde ne ekilir, hangisi para kazandırır, Düzce’ye nasıl hizmetler sunmalıyız?’ gibi bir analiz yapılacak.  Bunu bir platform altında da hem OSB’mizle hem üniversitemizle hem valimizle hem de belediyemizle görüşeceğim. Turizm, sanayi ve tarım iç içe olacak ve bunlar birbirlerini tetikleyici unsurlar olacak.  Bunun için çalışıyoruz.” dedi.

“Düzce artık farklı anılacak”

Düzce’de yetiştirilen ürünlerin hem iç hem de dış pazara ulaştırılması için çalıştıklarını aktaran Keskin, “Diyelim ki bir ürün tarlalarda para etmiyor ama marketlerde büyük para ediyor. Biz bunu Düzce’nin çiftçisi kazansın diye hem bürokratlarımızla hem üniversitemizle hem de siyasiler olarak biz bu taşın altına elimizi koyuyoruz. Bakın Yığılca’daki balımız Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Tayland’a ihraç ediliyor.  Biz burada gerçekten tarımın önünü açmak istiyoruz. OSB’lerle, tarımımızla ve turizmimizle artık Düzce farklı anılsın istiyoruz. Detaylarını inşallah önümüzdeki günlerde basında ki arkadaşlarımızın vasıtasıyla Düzce’ye anlatacağız. Allah hayırlı uğurlu eylesin. İnşallah sonucunu görürüz.” diyerek ilerleyen zamanlarda çiftçilere farklı destekler olacağı noktasında mesaj verdi.

Vali küçük kızın çay ikramını geri çevirmedi

Öte yandan siyah pirinç ekim projesinin ardından programın devamı olarak Çilimli Belediyesi’nde gerçekleştirilecek olan programa hareket etmek için tarladan ayrılan Vali Atay’a küçük bir kız çocuğu seslenerek kendisini tarlanın yanındaki evlerinin bahçesine çay içmeye davet etti.  Vali Atay, küçük kızın bu talebini geri çevirmedi. Küçük kıza ve kardeşine hediyeler veren Vali Atay çay ikramının ardından bölgeden ayrıldı.

HABER: M. KİLELİ