Bugün özellikle ekonomiden bahsetmek istiyoruz. Bugün bir haber çıktı; Hastane kantininde fahiş fiyat uygulaması…

 Bizde gerekli yerlere ulaştık. Ticaret İl Müdürlüğü bununla ilgili bir çalışma başlattı. 500 ml suyun 5 TL ye satıldığı bir fiyattan bahsediyoruz. Haberin detayını www.oncurtv.com sitesinden, gazetemizdeki haberlerden, radyomuzdan ve televizyon haberlerimizden öğrenebilirsiniz.

Fiyat değerlendirmesinde vatandaşımız her zaman duyarlı olsun. Biz Ticaret İl Müdürlüğünün bu konudaki gayretine inanıyoruz. Tabi ki ticaret yapılacak ama fırsatlar içinde fırsatlar doğuran insanlar var. Her şeyin zamlandığı bir ortamda yaşıyoruz.  Bir saç tıraşının 100 TL olduğundan bahsediyorlar.  Elektrik, doğalgaz ve kuafördeki malzemeler pahalandı, kabul ama buna yüzde kaç yansıdı? Fırsat düşkünü bir toplum haline geldik. Bu kadar ahlaksızca, vicdansızca fırsatlar değerlendirilerek insanlara satış yapılamaz.

Bu zor günlerde zor zamanlarda 2000 yıllık tarihimizde bir ahilik kültürü var. Bu kültürü unutmuşuz, fırsatlar üzerinden para kazanmanın derdini yapıyoruz. Çok ahlaksızca ve vicdansızca bir yapılanma var!

Fatih Sultan Mehmet Han’ın bir hadisesi var; İstanbul’u fethettikten sonra tedbil-i kıyafet esnafı dolaşıyor... Bakliyat satan bir dükkâna giriyor, 3 kg pirinç 2 kg bulgur ve başka bakliyatlar da istiyor...

 Satıcı sadece bulgur ve pirinci hazırlıyor. “Ben başka bakliyatlar da istemiştim onlar niye hazır değil?” dediğinde, satıcı; “şu aşağıdaki komşum bugün siftah etmedi diyor. Diğer ürünlerinizi de ondan alınız” diyor.

Bunun gibi olaylarla dolanarak deniz kenarına gelen Fatih bu ne güzel bir esnaflık, bu ne güzel bir ahlak, bu ne güzel bir asalet diyor...

O günden bugüne geldiğimizde yozlaştığımız nokta bu! İstisnalar kaideyi bozmaz ama fırsatlar içinden fırsat çıkaran, hak etmediği şekilde ticaret yapan insanlar kazandığınız bu paraları nasıl yiyeceksiniz? Çoluğunuza çocuğunuza kurduğunuz dünyada, çok mu mutlu olacaksınız sanıyorsunuz?

Ticaret İl Müdürlüğü her esnafa her dükkâna bir polis dikemez! Vicdanlarımızdaki yaptırımlarla bu hizmetleri yapmalıyız.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN