Düzce kamuoyunun yakından takip ettiği, AK Partili eski Belediye Başkanı Recep Tuna döneminde yapılan ‘Altyapı İhalesi’ usulsüzlüğü davası gündemdeki yerini koruyor. Cumayeri Belediyesi Avukatları, Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın Ağır Ceza Mahkemesine alınmasına yönelik itirazda bulundu. Belediye Avukatlarının bu itirazını değerlendiren Asliye Ceza Mahkemesi, itirazı kabul ederek dava dosyasını Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

“Bu yolsuzluğu hasıraltı edemezdim”

Konu ile ilgili açıklamayı ilk kez Öncü Haber Mikrofonuna yapan Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, “Belediye ile ilgili hukuki süreç ile alakalı sorular geliyor bize. Bizde bu soruları dilimiz döndüğünce yanıtlıyoruz. Konunun içeriğine çok fazla girmeden sorunuzu yanıtlamaya çalışacağım. Şu anda ne aşamadayız; bizim bir defa bu konuda dava açmamızın gerekliliği söz konusuydu ve bizde bu davayı açtık. Eğer belediyemiz bu konuda zarara uğramışsa, bu zararı biz görüp de biz bunu hasıraltı etme gibi bir lüksümüz yok. Bu en basit şekilde görevi ihmale, bildiğiniz için görevi suiistimale girer. Bu suça ortak olmuş olursunuz. Dolayısıyla bizim bu konuyu hukuki alana taşıma gibi bir sorumluluğumuz vardı, biz de bunu yaptık. Akabinde mesele savcılığa gitti, savcılık konu ile ilgili gerekli tespitleri yaptı, tanık ifadelerini dinledi, sanık ifadelerini dinledi, bilirkişi raporlarını oluşturdu, bununla alakalı iddianameyi düzenledi ve dava açtı. Öncelikli olarak Asliye Ceza Mahkemesinde bir dava açıldı, biz de buna itiraz ettik. Çünkü bu davanın niteliğine göre, bu davanın Asliye Hukuk’ta değil, Ağır Ceza’da görülmesi gereken bir dava olması dolayısıyla biz buna itiraz ettik ve bizim dosyamız Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul gördü. Bunun ardından dosya Ağır Ceza Mahkemesine gitti. Şu anda Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı veya mahkemesi bu konu ile alakalı gereken çalışmaları yapıyor. Mahkeme ‘Ben bu davayı kabul ediyorum veya etmiyorum’ diyecek, bu tamamen hukuki bir süreç. Biz gereken yerlerde, gereken itirazlarımızı yapıyoruz. Şu anda gelmiş olduğumuz aşamada, dosya Ağır Ceza Mahkemesinde duruyor” diye konuştu.

“Şu anda sanık olup da belediyede çalışan arkadaşlarımız var”

“Tabii bu dava sürecinde, Belediye Personellerimizden görevine devam edenler var” diyen Koloğlu, dava dosyasında adı geçen her hangi bir sanığı görevden sonuç çıkana kadar görevden almayacaklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu dava içerisinde hem tanıklar var, hem de sanıklar var. Açıkçası sanıklarla alakalı, şu ana kadar her hangi bir tasarrufta bulunmadık. Tabii iddianamenin kabul edilmesi demek, bir suçla alakalı ciddi şüphelerin bulunmuş olması demek. Yani her konuda gidersiniz dava açarsınız, fakat her konuda savcılık iddianame hazırlamaz. Yani şu anda tabii tanıklık ayrı bir şey, sanıklık da ayrı bir mesele, çünkü bu dosyada hem tanıklar var, hem sanıklar var. Sanıklarla alakalı da şu anda davanın seyrini değiştirebilecek içeride ve dışarıda bir şey görmediğimiz için biz görevden alma gibi bir sürece girmedik. Şu anda sanık olup da belediyede görevlerine devam eden arkadaşlarımız var.”

“Salgınla etkin bir mücadele veriyoruz”

Cumayeri Belediyesi olarak, koronavirüs salgınına karşı ilçede etkin bir mücadele verdiklerini ifade eden Koloğlu, “Aslında çok bir şey yapamadık, yaptığımız şey mevcut projeleri ilerletmek oldu. Nispeten tam serbestlik olsaydı daha hızlı ilerleyebilirdik ama sizde takdir edersiniz ki pandemi süreci Belediyelerin kendi normal faaliyetlerinin dışında ilave olarak dezanfektan, temizlik, halkın sağlığının korunması, gerekli tedbirlerin alınması noktasın’ da da çalışmaların yapılmasında hem zaman, enerji hem de para harcamak zorunda kaldık.  Projelerimiz çalışmalarımız bir yandan devam ediyor. Biz hiç hız kesmedik. Şuan da da mesire alanı projemiz var. Bunların alt yapı çalışmaları devam ediyor. Ardından Millet Bahçesi ve Hilal Tepe projelerimiz var. Hilal Tepe de alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzere fakat orada heyelan olması nedeniyle bir sıkıntı oldu. Hatta Üniversiteden hocalarımız geldi, yerinde bir değerlendirme yaptı. Tedbirlerin alınması ve işin neticelendirilmesi konusunda proje ortaya çıktı. Yarından itibaren hızlı bir şekilde bu heyelanın durdurulması konusunda çalışmalara başlanacak. Diğer Millet Bahçemiz ilgili olan kısımda da bir Sosyal Tesisimiz var, onunda inşaatına başladık. Su basması bitmek üzere, çalışmalarına devam ediyoruz bu konuyla ilgili bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI